Megint megbüntetik a Microsoftot

Az uniós versenyügyi biztos, Neelie Kroes ma újságírók előtt kijelentette, hogy az Európai Bizottság újabb bírságot fog kiszabni a Microsoftra a számára előírt kötelezettségek teljesítésének elmaradása miatt. Az ezt firtató kérdésekre válaszul Kroes úgy fogalmazott: „Nem tudok elképzelni más lehetőséget.”

Amint az ismert, az EB 2004 márciusában arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. A lebutított Windows már megjelent a piacon, ám – noha hajlandó volt kompromisszumokra – a Microsoft továbbra sem tett maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció – az EB szakértőinek értékelése szerint – a mai napig pontatlan és hiányos, és ezért gyakorlatilag használhatatlan.

Hétfőn az ügyben illetékes EU-bizottság is azt állapította meg, hogy a szoftvercég nem tett eleget maradéktalanul a kötelezettségeinek. A versenyügyi biztos által már hónapok óta kilátásba helyezett büntetés összege elérheti a napi 2 millió eurót is, melyet a feltételek teljesítésének határidejéül megállapított 2005. december 31-től visszamenőleges hatállyal is kiszabhatnak. Kroes a bírság összegét firtató kérdéseket elhárította, mondván, erről nem nyilatkozhat. A döntés az ügyben a jövő héten születik meg.

Azóta történt

Előzmények