Újabb menet a szoftverszabadalmi vitában

Az Európai Parlament jogi bizottsága ma szavaz a szoftverszabadalmi direktíva néven elhíresült törvénytervezet egy újabb változatáról, mely immár egyértelműen kizárná a számítógépes programokat a szabadalmaztatható találmányok köréből. A módosítások atyja a tervezetet korábban is nyíltan bíráló Michel Rocard szocialista EP-képviselő, volt francia kormányfő.

A direktíva egy korábbi, az Európa Tanács által tavaly májusban elfogadott változatát idén februárban szavazta le – elsöprő többséggel – a jogi bizottság, amit a nyílt forrású szoftverek hívei a kis- és közepes vállalkozások részleges győzelmeként értékelt a sajtó. Kritikusai szerint e tervezet legnagyobb hibája a kulcsfogalmak pontos meghatározásának hiánya volt, ami miatt a szöveg nem egyértelműsíti, hogy mi szabadalmaztatható, és mi nem. Mint hangoztatták, az 1973-ban Münchenben aláírt – a számítógépes programok szabadalmaztathatóságát határozottan tiltó – Európai Szabadalmi Egyezmény (EPC) ellenére már eddig is közel 30 000 szoftverszabadalom született Európában, a tervezet pedig ezeket és így általában a számítógépes programok szabadalmaztathatóságát legitimálta volna.

Nem üres szavak

Rocard javaslata már azzal leszűkítené a direktíva hatókörét, hogy az annak címében és szövegében megtalálható „számítógéppel megvalósított találmányok” terminust a „számítógéppel irányított találmányok” kifejezésre cserélné le. Ezzel – állítja Rocard – egyértelművé válna, hogy maga a számítógépes szoftver nem, csupán a szoftverrel irányított találmány lenne szabadalmaztatható. „Minthogy mind a Bizottság, mind pedig a Tanács egyetértett abban, hogy a szoftvereket nem szabad szabadalmaztathatóvá tenni, a direktíva hatáskörét úgy kell meghatározni, hogy ezt az esetet kizárja” – magyarázta a módosítások szerzője.

A további módosítások pedig azokat a változtatásokat emelnék be ismét a tervezet szövegébe, amelyeket egy korábbi vita során az EP javasolt, majd a Európa Tanács tavaly májusban kiradírozott az anyagból. Ezek között szerepel például az adatfeldolgozásra használható innovációk szabadalmaztathatóságának tilalma. Ha a bizottság ma elfogadja a módosított direktívát, az EP a jövő hónapban plenáris ülésen szavaz róla.

A Rocard-féle szövegváltozat egyértelműen a szabad szoftverek híveinek és a kisebb vállalkozásoknak kedvez. Talán nem véletlen, hogy az egyes nagyobb szoftvercégek érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) a múlt héten kampányba kezdett a szoftverek szabadalmaztathatósága mellett.

Azóta történt

Előzmények