Újabb nagyszabású Office-projekt indul

Tegnap az indai InstaColl szoftvercég bejelentette, hogy jövőre egy hibrid Office-alkalmazást indítanak Live Documents néven, mely az asztali és az online programok közötti átmenet lesz, a tervek szerint mindkettő előnyös tulajdonságait kihasználva. Elég kevés az információ még (egyelőre nem sikerült megkapnunk az aktivációs linket, hogy kipróbálhassuk), de a szolgáltatás weboldalán lévő tájékoztatóból az derül ki, hogy az offline használat esetén a Live Documents egyszerűen plug-inként beépülhet például a Microsoft Wordbe.

A vállalkozás és az InstaColl egyik alapítója Sabeer Bhatia, a Hotmail atyja (a szoftvert a Microsoftnak adta el 10 évvel ezelőtt 400 millió dollárért), aki szerint szükség van egy olyan Office-ra, mellyel mind online, mind offline lehet dolgozni, s az esetlegesen offline végzett munka után könnyű szinkronizálni az eredményeket.

A Live Documentset az elmúlt két évben Indiában fejlesztették ki, egyes részei már elérhetőek a neten, de a tervek szerint a teljes üzleti portfolió februárban lesz kész, s az mondják az alapítók, hogy a reklámokat teljes mértékben mellőzni kívánják az online felületről.

Bhatia roppant bizakodó, szerinte a Live Documents ugyanazt fogja tenni a dokumentumokkal, mint a Hotmail az e-mailekkel.

(E kijelentésére a Cnet csípős hangvételű blogjában Matt Asay a magas labdát leütve a következőképpen reagált: Talán teletömi a postaládánkat spamekkel? Asay egyébként totális csődnek látja a webes alkalmazásokat, véleménye szerint az igazi megoldás a szabad szoftver, például az OpenOffice.)

Azóta történt

Előzmények