Újabb viták az LCD-kijelzők vámjáról

A német informatikai és telekommunikációs érdekvédelmi szervezet, a BITKOM tegnapi állásfoglalásában elégedetten nyilatkozott arról, hogy Németország pénzügyminisztériuma visszavonta a TFT-kijelzőkre kivetett 14 százalékos vámot.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság a DVI-csatlakozókkal ellátott kijelzőket az informatikai eszközök kategóriájából átsorolta a szórakoztatóelektronikai készülékek közé. A BITKOM álláspontja szerint az intézkedés jogsértő, hiszen 1996-ban a WTO tagjai az informatikai eszközök szabad, vámmentes kereskedelméről állapodtak meg, és egy több európai szervezet által kidolgozott (igaz, az EU által el nem fogadott) ajánlás is egyértelműen a számítástechnikai berendezések közé számítja az LCD-monitorokat. A szervezet szerint a bemenet jellege egyébként sem alkalmas annak eldöntésére, hogy az adott termék melyik kategóriába kerüljön. A BITKOM tiltakozását más szervezetek is támogatták, hiszen a vámot valamennyi forgalmazó teljes mértékben a végfelhasználókra kényszerül hárítani.

A német minisztérium most átmenetileg érvénytelenítette a vámhatóságok intézkedéseit, ez azonban egyelőre csak halvány fény az éjszakában, a végszót mindenképp az Európai Bizottságnak kell kimondania. Az informatikai iparág képviselői párbeszédet szorgalmaznak a megfelelő megoldás megtalálása érdekében.

Azóta történt

Előzmények