Újra termel az Intel földrengés miatt leállított gyára

Bár a Kína Szecsuan tartományát érintő múlt heti földrengés több tízezer emberéletet követelt, a sérültek száma pedig százezres nagyságrendben mérhető, lassacskán visszatér az élet a régi kerékvágásba a katasztrófa sújtotta területeken, így újrakezdik a munkát azokban az üzemekben, gyárakban is, amelyekben a földmozgást követően felfüggesztették a termelést.

Így a gyártó hivatalos közlése szerint újra működik a tartomány fővárosában, a rengés epicentrumától 90 kilométerre fekvő Csengtuban található Intel-komplexum is. A tesztelő- és tokozóüzemet 400 millió dollárért húzták fel három évvel ezelőtt, azóta most állították le először. A gyárat – melyben 2000 ember dolgozik – a földrengés idején gyorsan kiürítették, így senki sem sérült meg, de mivel az áram- és vízszolgáltatás megszűnt, a termelést leállították.

„Az alkalmazottaink jól vannak, ettől függetlenül mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsünk nekik és a közösségnek átvészelni ezt a nehéz, tragikus időszakot” – nyilatkozta tegnap Chuck Mulloy, az Intel szóvivője. „Felmértük a készleteinket is, semmi sem sérült, így a szállítás újra megkezdődhetett. A szeizmológiai vizsgálatoknak is csaknem a végére értünk, és eddig nem találtunk jelentős strukturális kárt, így újra beindítottuk a termelést” – tette hozzá Mulloy.

Pár nappal korábban, ázsiai források alapján felmerült, hogy a termeléskiesés és az infrastruktúra sérülése miatt akadozó szállítások miatt esetleg drágulhat néhány olyan alaplapi lapkakészlet, melynek bizonyos gyártási fázisait a csengtui üzemben végzik. A tajvani DigiTimes tegnapelőtt arról írt, hogy az Intel G31 Express, G33 Express és 945GC Express típusú chipkészleteinek nagykereskedelmi ára átlagosan 10-20 százazékkal emelkedhet, ezt az információt azonban az Intel szóvivője útján határozottan cáfolta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Gyárakat zár be az Intel

    Két régebbi fab és három ázsiai tokozóüzem lesz a válság áldozata. Több ezer munkahely szűnik meg.

Előzmények