Razzia zajlik az orosz kereső ukrán irodáiban

A szűkszavú beszámolók szerint igen súlyos bűncselekmények gyanújával nyomoznak.


Olena Gitljanszka

Az SZBU, az ukrán állambiztonsági szolgálat (Служба Безпеки України – СБУ) ma razziát tartott/tart az orosz Yandex internetes vállalat ukrajnai irodáiban Odesszában (Odeszában) és Kijevben (Kijivben) – számolt be az akcióról Olena Gitljanszka, az SZBU szóvivőjének tudósítására alapozva a Reuters hírügynökség (Gitljanszka ezt egyébként személyes Facebook-fiókjában is közzétette, ahol részleteket későbbre ígért – a szolgálat honlapján e pillanatban még nem olvasható hivatalos tájékoztatás).

A szóvivő közölte azt is, hogy a razzia része egy nagyobb vizsgálatnak, melyet nemzetbiztonsági (hazaárulási, az ország informatikai biztonságának veszélyeztetése) bűncselekmény gyanújával folytatnak. A lépés jól láthatóan illeszkedik abba a közelmúltban megindított kampányba, melyet az ukrán állam az orosz digitális vállalatok, azok jelenléte és tevékenysége ellen folytat: nemrég a magyar sajtóban is hír volt, hogy májusban Ukrajna megkezdte egyes orosz internetes vállalatok szolgáltatásainak blokkolását az országban.

Gitljanszka bejelentését a Yandex hivatalosan is megerősítette: „Az ukrán állambiztonsági szolgálat képviselői kijevi és odesszai irodáinkban tartózkodnak”, és azt is közölték, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal.

A Reutersnek egy szemtanú arról számolt be, hogy házkutatás és lefoglalás zajlik, a nyomozók már megjelölték azokat a számítógépeket, melyeket magukkal visznek.

A legutóbbi intézkedések előtt a Yandex 320 embert foglalkoztatott Ukrajnában, és körülbelül 11 millió ukrán felhasználójuk volt.

Azóta történt

Előzmények