A Google olcsón megúszta Oroszországban

Korábban tagadták a korlátozások meglétét, ám az enyhe büntetéssel párhuzamosan kialkudott megegyezés közvetett beismerése annak, hogy voltak ilyenek.

Az orosz versenyfelügyelet (Федеральная антимонопольная служба – ФАС России) tegnap közleményben jelentette be, hogy a két éve tartó jogi procedúra végeredményeképp a hatóság és a Google a moszkvai választottbíróság előtt megegyezésre jutottak egy, az Androiddal kapcsolatos ügyben.

Az eljárást a FASZ 2015 szeptemberében a hazai konkurens, a Yandex kezdeményezésére indította meg, tárgya pedig az volt, hogy a Google a mobil OS piacon tapasztalható erőfölényét arra használja fel, hogy az androidos eszközökön az előtelepített alkalmazásaival más piaci szegmensekben is versenyelőnyhöz jusson, pl. a keresőpiacon. A vizsgálat során a hatóság azt állapította meg, hogy a Google olyan feltételeket írt elő a gyártóknak az Android használatakor, mely szerint pl. megtiltották nekik, hogy a Google alkalmazásai helyett harmadik felek hasonló alkalmazásait telepítsék előre az új készülékekre. Továbbá azt is törvénysértőnek találták, hogy a Google a Play áruház és a saját alkalmazások telepítésének és felhasználásának módját is meghatározták a gyártók számára, mégpedig úgy, hogy az a Google-nak kedvezzen.

Kiegyeztek

A versenyfelügyelet e gyakorlat megszüntetésére szólította fel a Google-t, kötelezték őket, hogy a korlátozó feltételeket távolítsák el a gyártókkal kötött szerződésekből, a jövőt illetően pedig megtiltották a hasonló lépéseket, illetve mintegy 438 millió rubeles (kb. 2 milliárd forintos) büntetést szabtak ki rájuk. A vállalat azonban nem fogadta el a hatóság határozatát, így az ügy két bíróságot is megjárt, végül pedig a Google felajánlott egy egyezséget, melyet a FASZ elfogadhatónak talált.

A megegyezés szerint a Google Oroszországban az androidos készüléken nem követeli meg saját alkalmazásainak elsőbbségét, valamint a gyártókkal kötött szerződésekben nem írhat elő harmadik feleket érintő korlátozásokat, sem az alkalmazások, sem az alapértelmezett kereső, sem a kezdőképernyő kialakítását illetően, illetve a korábbi szerződések hasonló szigorú előírásait megsemmisítik. Mindemellett a Google kötelezettséget vállalt arra, hogy a már a felhasználóknál lévő androidos eszközökre a következő frissítéskor kiadnak választási lehetőséget kínáló ablakot, melyben a rendszer megkérdezi, hogy melyik böngészőt kívánja a felhasználó alapértelmezetté tenni (jelenleg a Chrome az alapértelmezett gyárilag). A keresőnél hasonló megoldásba mentek bele: a következő hónapokban valamikor megjelenik egy olyan választóablak, amelyik rákérdez arra, hogy a felhasználó melyik keresőt (Google, Yandex, illetve más egyéb) akarja alapértelmezettnek.

Azóta történt

Előzmények