Unalmas volt az Apple


Steve Jobs

Sem a piac, sem a szakma nem volt lenyűgözve az Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) rendezvényén tegnap bemutatott újdonságoktól. Hiába lebbent fel a lepel az Intel Xeon processzorokra épülő Mac Pro munkaállomásról és a szintén e csipeket használó Xserve kiszolgálókról – a részletekért lásd testvérlapunk, a Prohardver beszámolóját –, hiába szép eredmény, hogy ezzel jó néhány hónappal a határidő előtt sikerült levezényelni a PowerPC–Intel platformváltást, valami hiányzott. „Enyhe csalódás volt. Azt jelentették be, amit az emberek vártak. Ahhoz, hogy emelkedjen [az árfolyam], meg kell lepni a befektetőket” – magyarázta Gene Munster, a Piper Jaffray elemzője Reutersnek, hogy miért csökkent 2 százalékkal az Apple-papírok értéke a bejelentést követően.

Mint kiderült: a részvénytulajdonosok valami igazán nagy dobásra számítottak, azt várták, hogy Steve Jobs szokása szerint előáll egy igazán ütős meglepetéssel, például egy új iPoddal vagy egy internetes filmkölcsönző szolgáltatással. Az Apple-vezér ehelyett hosszasan beszélt a Mac OS X operációs rendszer következő, Leopard kódnéven ismert változatáról, amely – mint kiderült – csak 2007 tavaszán jelenik meg. A beszámolók szerint a San Francisco-i rendezvény transzparensei is nyilvánvalóvá tették, hogy ez a fő attrakció. A kiállítási csarnok – a Jobsra jellemző Microsoft-cukkolás jegyében – „Hasta la vista, Vista” feliratú és a Leopardot „Vista 2.0”-ként aposztrofáló plakátokkal volt kitapétázva.

Visszavonul?

A cégvezető – miközben bemutatta a Time Machine (időgép) névre keresztelt adatarchiváló és a Spaces környezetváltó szolgáltatást – előadásában sem fukarkodott a piszkálódásokkal: „Miközben a Microsoft megpróbálja lemásolni az általunk évekkel ezelőtt kiadott OS X verziót, mi továbblépünk a Leoparddal” – fogalmazott. Majd hozzátette: csak azért nem beszél az új operációs rendszer további izgalmas újdonságairól, mert nem akarja, hogy a redmondiak idő előtt „beindítsák a másológépeket.”

De a Mac-guruk ezúttal ezt is unalmasnak találták. Leander Kahney, a Wired Apple-szakértője – aki saját bevallása szerint az utóbbi tíz évben ott volt a cég minden fejlesztői konferenciáján – erősen kritikus hangon ír a most zajló WWDC-ről. „Jobs rendkívül karizmatikus, a beszédei megbabonázzák az embert” – magyarázza, miért van az, hogy a hallgatóság a cégvezető által elővezetett legblődebb újdonságokat, fejlesztéseket is képes ovációval fogadni. Ezúttal azonban Jobs részben háttérbe vonult, három kollégájának engedve át a show egy részét, ezzel pedig elveszett a varázs, semmi sem látszott többnek, mint ami – írja Kahney.

Az újságíró is hiányolta Jobs nagy fináléját, amikor – ahogy Columbo nyomozó szokta – kifele menet visszafordul azzal, hogy „majd elfelejtettem...”, majd előadja a nagy hírt. Kahney szerint könnyen lehet, hogy a cégvezető – akit két éve hasnyálmirigyrákkal operáltak – már a visszavonulását fontolgatja, ezért is osztja meg korábbi one-man show-ját másokkal, a potenciális utódokkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények