Elszámolták: csekkdíjat vezet be a UPC

A UPC a legutóbbi számlákon arról tájékoztatta a szolgáltatásaira előfizető ügyfeleit, hogy a jövő hónaptól az elektronikus számlafizetési módokat fogja előnyben részesíteni, és a készpénzes befizetésekre díjat számít fel. Amint a levélben olvasható: „Amennyiben Ön számláját 2012. november 11-ét követően postai készpénz-átutalási megbízás útján (sárga csekken) vagy személyes ügyfélszolgálati irodáinkban, illetve ügyfélkapcsolati pontjainkon egyenlíti ki, ezen befizetések után 112 Ft+ áfa (bruttó 142,24 Ft) összegű tranzakciós díjat számítunk fel. A díjat utólag, a befizetést követő számláján tüntetjük fel.”

Az összeg a Magyar Posta által a készpénz-átutalási megbízások teljesítéséért felszámolt 112 forintos díjjal egyezik meg. Ugyanezt az összeget terheli rá május óta a csekken és az ügyfélszolgálati pontokon fizető ügyfeleire a Magyar Telekom is, de több másik szolgáltató már évek óta alkalmaz hasonló csekkdíjat.

Rossz időzítés

A UPC csekkdíja azonban várhatóan kérészéletű lesz csupán. Hétfőn ugyanis – néhány nappal a díj bevezetésével kapcsolatos tájékoztatás kiküldését követően – az Országgyűlés elé került egy olyan törvénymódosítás, amely megtiltja a távközlési szolgáltatóknak, hogy a postai készpénz-átutalási megbízással befizetett számlák után vagy a papíralapú számlák kiállításáért külön díjat számoljanak fel. A jelenleg szakbizottság elé utalt javaslat, ha a honatyák elfogadják, 2013. január 1-jén lép hatályba.

Ha így lesz, körülbelül másfél hónapig szedheti be a frissen bevezetett tranzakciós díjat a UPC. Pedig a szolgáltató tanult a Magyar Telekom példájából: automatikusan – azaz igénylés nélkül – mentességet adott a díj megfizetése alól a nyugdíjas korú és csak vezetékestelefon-előfizetéssel rendelkező ügyfeleinek.

Jön az ATM-es és mobilos fizetés

Az IT café megkeresésére a cég kommunikációs igazgatója elhárította a fejlemény kommentálását arra hivatkozva, hogy jelenleg elemzik a törvényjavaslatot és annak várható következményeit. Arra a kérdésünkre, hogy miért döntött a UPC a készpénzes befizetéseket sújtó díj bevezetése mellett, Szűcs László elmondta: a csekkes befizetések a Posta által felszámított díjak miatt jelentős, éves szinten több százmillió forintos többletköltséget jelentenek a cég számára, ezért az elektronikus fizetési módok felé szeretnék terelni az ügyfeleket.

A kommunikációs igazgató elmondása szerint ma a számos lehetőség ellenére is az ügyfelek kisebb hányada él csupán az elérhető elektronikus fizetési módokkal (elektronikus számla a Díjnet oldalán, bankkártyás fizetés, csoportos beszedés és a banki átutalás). Ezért kedvezményekkel is igyekeznek ösztönözni ezek használatát, és még egyszerűbb fizetési megoldásokat is kidolgoztak. Többek között napokon belül elindítják az ATM-en keresztüli havidíj-befizetést: az OTP automatáinál lehet majd a számlákat így kiegyenlíteni; és szintén hamarosan startol az okostelefonos fizetési lehetőség is, melynek során a számlára nyomtatott QR-kódot egy dedikált alkalmazással beszkennelve lehet egyszerűen befizetni az összeget – mondta el a szóvivő. (Friss hír, hogy a kormány az ATM-es tranzakciókat is adóval sújtja – a szerk.)

Azóta történt

Előzmények