Hárommilliárdba került a nem működő számítógépes rendszer

Habár közel hárommilliárd dollárba került, az amerikai hadsereg részére fejlesztett számítógépes rendszert a katonák nem tudják használni, ugyanis egyszerűen működésképtelen – állítja a Politico nevű lapnak nyilatkozva két, korábban hírszerzőként dolgozó amerikai tiszt.

dcgs

A DCGS-A (Distributed Common Ground System A) nevű rendszert arra tervezték, hogy a csapatokat éles harci helyzetben, például az iraki és az afganisztáni hadszíntereken segítse. A mesterségesintelligencia-kutatás eredményeit is felhasználták a felhőalapú rendszer kiépítésekor, feladata az összegyűjtött hírszerzési, megfigyelési és felderítési adatok valós idejű elemzése, az adott helyen és időben a legfontosabb célpontok kijelölése, taktikai tanácsadás stb. Ám a katonák szerint a 2,7 milliárd dollárért megalkotott DCGS-A a legtöbbször hátráltatta őket a csatatéren, segíteni nem tudott.

dcgs

A problémára először Michael Flynn vezérőrnagy, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok hírszerzésének vezetője hívta fel a figyelmet, amikor épp egy éve írott emlékeztetőjében a DCGS-A használhatatlanságára utalva arról írt, hogy az ellenség és az emberi viselkedés megértése nélkül az elemzők nem képesek segíteni a parancsnokokat, és az ebből eredő hibás döntések elszalasztott lehetőségeket és elvesztegetett életeket eredményeznek. Az emlékeztető több képviselőhöz is eljutott, akik aztán azt kérték a hadsereg vezetőitől, hogy váltsák le a DCGS-A-t az FBI és a CIA által használt, kipróbált rendszerrel, a Palantir cég hasonló nevű megoldásával.

A tábornokok azonban erre nem voltak hajlandóak, inkább egy frissítés telepítésére adtak utasítást, mely több nyilvánvaló problémát volt hivatott kijavítani. Ám ez sem segített, és a tisztek szerint a rendszer használhatatlan maradt, nem működött az adatmegosztás, gyakoriak voltak a rendszerösszeomlások, illetve a hálózati kapcsolatok elvesztése. A katonák szerint annyira katasztrofális a helyzet, hogy az ottaniak már megelégednének egy nem speciális, a kereskedelmi forgalomban kapható rendszerrel is.

Azóta történt

Előzmények