Fokozódik a nemzetközi helyzet Kína és az USA között a kibertérben

Az utóbbi hónapok eseményei azt mutatják, hogy évtizedünk egy új hidegháború kibontakozásának lesz az időszaka, csak a szemben álló felek, illetve a fenyegetésre felhasznált eszközök változtak meg (részben). A ma egymásra féltékeny két nagyhatalom az Kína és az Egyesült Államok, a küzdelem pedig nem rakéták és tankok építéséből és telepítéséből áll, hanem a kibertérben zajlik: kiber-hidegháború. Hogy ez a szembenállás mind aktívabb cselekvésre készteti a szereplőket, azt bizonyítja egy tekintélyes amerikai politikus tegnapi írása a The Wall Street Journal vendégoldalán, illetve az erre (is) válaszként érkezett kínai reakció.

Mindenünket ellopják a kínaiak!

Az írás szerzője, Richard Clarke, a korábban a nemzetbiztonságnál 30 éven át pozícióban lévő szakember, aki idősebb George Bush elnöksége alatt a terrorizmus elleni küzdelem irányítója volt, majd a következő elnökök mellett, egészen 2003-ig hasonló feladatokkal bízták meg. Clarke írásában az amerikai kormányzatot kárhoztatja, mivel szerinte nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a Kínából már jó ideje rendszeresen érkező online támadások okozta károktól megvédjék az amerikai gazdaságot, és úgy véli, kormányzati megnyilatkozásokra alapozva, hogy a kormánynak egyáltalán nincs elképzelése arról, hogy miképp lehetne védekezni a kínai kibertámadások ellen. Clarke kárhoztatja a Pentagont, mely szerinte ahelyett, hogy megvédené az amerikai rendszereket, inkább az „aktív védelmet” választja, vagyis inkább a kínaiak elleni kibertámadásokra fókuszálnak. Ennek egyik eleme, hogy szinte kizárólag a szövetségi informatikai rendszerek védelmével törődnek, holott a kínaiak – vélhetően gazdasági okokból is – az Egyesült Államok egészét támadják, a magánvállalkozásokat is. Ám az állam, véli Clarke, ezeket a cégeket magukra hagyja ebben a küzdelemben.

De nemcsak a Pentagont szidja a volt nemzetbiztonsági tanácsadó, aki a terrorizmus elleni küzdelem egyik legkeményebben fogalmazó zászlóvivőjének számít hazájában, hanem a Kongresszus tagjait is, mivel azok – miközben Peking terabájt számra szerez adatokat az USA-ból – gyakorlatilag semmit sem tesznek, hogy törvényekkel segítsék a védekezést. A közelmúlt, jórészt részleteiben tisztázatlan kiberincidenseire utalva (Google, RSA, Lockheed Martin stb.) Clarke felháborodva jelenti ki: világosan látható, hogy szisztematikus gerillaháború folyik az USA ellen, a behatolók felbecsülhetetlen értékű és mennyiségű információt szereznek meg, és ez az állapot tűrhetetlen.

Kína szerint az Egyesült Államok a provokátor

A kibertérben zajló kémkedési ügyekben már évek óta folynak a felszíni pengeváltások Washington és Peking között, de tényleges változásról a külső szemlélő nemigen számolhat be. Az egyik fél megvádolja a másikat, az pedig tagad. Így történt ez most is, a kínaiak határozottan válaszoltak, feltehetően nem függetlenül attól, hogy – Clarke aggodalmai ellenére – a Pentagon új, néhány pontján igen kemény kiberháborús stratégiája például kilátásba helyezi azt is, hogy – a támadás súlyától függően – elképzelhető egy olyan helyzet, mondjuk az amerikai infrastruktúra megbénítása esetén, amikor az USA valódi fegyverekkel, rakétákkal válaszol az atrocitásra.

A Reuters beszámolója szerint egy kínai katonai lapban ma megjelent, majd a védelmi minisztérium honlapján is közölt cikk szerint az ottaniak megelégelték az amerikai politikusok folyamatos vádjait, és azt sürgetik, hogy Kína jelentős mértékben erősítse meg „kiberhadseregét” (néhány hete látott napvilágot az az érdekes tudósítás, mely szerint Kína először ismerte el, hogy egy 30 fős speciális kiberegységet hoztak létre a hadsereg kötelékében). Az írás szerint valójában provokációról van szó, mivel az amerikaiak a rosszul védett rendszereket üzemeltető magáncégek (Google, Lockheed) elleni sikeres támadásokat csak ürügyül használják fel, hogy újabb pontokon támadják a Kínai Népköztársaságot. Habár a cikk nem közvetlenül a kormány képviselőitől származik, a kínai sajtókörülmények alapján bízvást állítható, hogy valójában a hivatalos álláspontot tükrözi.

Azóta történt

Előzmények