Politikai botrányt hozott az amerikai közgazdász EU-s, trösztellenes kinevezése

Fiona Scott Morton amerikai közgazdászt választotta Margrethe Vestager a big tech felügyeletére, a döntése pedig minden irányból politikai botrányt váltott ki az EU-ban. Morton végül visszalépett.

Várható volt, hogy a döntésnek komoly visszhangjai lesznek: egy európai szakember helyett az amerikai Fiona Scott Morton közgazdászt, a korábbi Obama-kormány vezető közgazdászát nevezte ki ugyanis az EU-s trösztellenes ügyeket vezető Margrethe Vestager a big tech felügyeletére.

Az Európai Parlament számos politikai csoportja és képviselője, irányultságtól és elképzelésektől függetlenül egyből súlyosan kritizálta a döntést és Vestagert, majd Emmanuel Macron francia elnök is beállt a sorba. Szerinte is rossz ötlet volt Morton kinevezése, a korábbi munkái pedig érdekütközésekhez vezethetnek.

Macron szerint az egész azt a képet festi, hogy az akadémiai rendszerek terén nagyon súlyos probléma van Európában, le van döbbenve, hogy nem találtak egyetlen megfelelő embert sem az EU-ban a pozícióra. Macron szerint azért is megdöbbentő a kinevezés, mert az USA vagy Kína biztosan nem nevezett volna ki külföldi állampolgárt ilyen pozícióba.

Morton mindenesetre az EB-nek adna majd tanácsokat a big tech-cégekkel kapcsolatos nyomozások során, továbbá a big tech elleni törvények betartatása kapcsán. Macron szerint gondot jelent, hogy sok ilyen cégnél dolgozott már Morton, ez pedig mindent kétségessé tesz.

Vestager a kritikák és felszólítások ellenére megvédte döntését, szerinte valaki nemzetisége nem vezethet automatikus előítéletekhez, és nem jelenti azt, hogy az ugyanazon országból származó cégeket segíti majd. Az EU-n kívüli keresést azért tették lehetővé, hogy a legjobb tanácsadót találják meg, közölte – az érdekütközések elkerülése érdekében pedig mindig is voltak korlátozások, míg a korábbi tapasztalat a cégeknél inkább előny, mint probléma.

Mindez viszont nem számít, a nyomásgyakorlás akkora volt, hogy Morton maga lépett vissza kinevezéstől.

Előzmények