Egymás után tiltakoznak az EU AI-szabályozásai ellen, pedig nő az aggodalom

Rengeteg vezető és cég mondja azt, hogy a tervezet árt majd Európának, közben pedig hiába merül fel egyre több aggály az USA-ban is, a pénzt folyamatosan öntik a szektorba.

Az EU tervezett AI-törvénycsomagja veszélybe sodorja Európa versenyképességét és technológiai függetlenségét – állítja egy nyílt levélben több mint 160 cégvezető. A listán olyan cégek is vannak, mint a Meta vagy éppen a Renault, de a Metánál dolgozó Yann LeCun AI-keresztapa is aláírta.

Az EU-s tervezet keretében közölni kellene, ha egy rendszer AI-generálta tartalmat jelenít meg, hogy meg lehessen különböztetni a deepfake és az igazi tartalmakat, továbbá védekezni az illegális tartalmak ellen. Az AI-trend kezdete óta sorra készülnek a nyílt levelek, amelyek az emberiség kihalását emlegetve mielőbbi törvényeket sürgetnek. Elon Musk, az OpenAI vezérigazgatója és több AI-keresztapa (elismert AI-tudós) is aláírt ilyeneket.

A mostani levél szerint a tervezet miatt a generatív AI és egyéb technológiák túl erősen lennének szabályozva, az ilyesmit fejlesztő cégeknek ez pedig magas megfelelési költségeket és túlzott kockázatokat hozna. Emiatt sok innovatív cég távozhatna Európából, a befektetők is máshová vihetik a pénzüket, mindezt erősen megszenvedné az európai AI.

Az OpenAI vezérigazgatója egyébként májusban azzal fenyegetőzött, hogy kivonulnak Európából a ChatGPT-vel együtt, ha túl szigorúak lesznek a törvények – a politikai felháborodás után viszont meggondolta magát, és közölte, nem mennek sehová.

Versenyjogi aggályokat is felvet, perelik az OpenAI-t

Az FTC a napokban közölte, hogy a generatív AI komoly versenyjogi aggályokat is felvet, és a hatóság célkeresztjében van az ágazat.

Michael Bennet szenátor pedig sürgette a vezető tech cégeket, hogy kezdjék el felcímkézni az AI-generálta tartalmakat, és korlátozzák azok terjedését a félrevezethető felhasználóknál. Különösen a politikai tartalmaknál tartja aggályosnak az AI-alapú generálást.

Persze máshol is aggályos a dolog, csoportos kereset indult például az OpenAI ellen azzal a váddal, hogy az amerikai írók alkotásait használták fel engedély nélkül, hogy betanítsák a ChatGPT-t.

A sok aggodalom ellenére a pénzt egyre jobban öntik persze a szektorba, mindennaposak a hatalmas befektetések, a mindössze egy éves Inflection AI startup például 1,3 milliárd dollárt szerzett olyan befektetőktől, mint az NVIDIA vagy a Microsoft.

Azóta történt

Előzmények