Ipari kémkedésért helyeztek vád alá három kínait az USA-ban

A vádlottak az ügyészség szerint bűnszövetkezetben működve nagyvállalatok rendszereit törték fel, hogy bizalmas információkat szerezzenek meg.

Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy vádat emelnek három kínai állampolgár ellen elektronikus úton elkövetett ipari kémkedés miatt.

Az ügyészek szerint a gyanús hátterű, korábban a kínai nemzetbiztonsági minisztériummal dolgozó biztonsági vállalat, a Boyusec – Guangzhou Boyu Information Technology Company – alkalmazásában álló Wu Yingzhuo, Dong Hao, illetve Xia Lei feladata az volt, hogy amerikai és más nemzetközi nagyvállalatok rendszerébe információszerzés céljából hatoljanak be. A nyomozás azt mutatta ki, hogy a hackertrió 2011 és 2017 májusa között a kompromittált rendszerekből üzleti titkokat és személyes adatokat szerzett meg, illetve az ott zajló tevékenységet monitorozva ipari kémkedést folytattak. A nyomozást az FBI mellett a katonai titkosszolgálatok speciális szervezetei végezték.

A vádirat szerint bűnszövetkezetként működtek – feltehetően más, ismeretlen résztvevőkkel együtt –, módszereik a jól ismert kiberbűnözői módszerek voltak: adathalász, illetve fertőzött melléklettel ellátott e-maileket küldtek a célba vett vállalatok alkalmazottainak, esetleg igyekeztek őket olyan weboldalakra csábítani, ahonnan kártékony kód töltődött le a számítógépekre. Az első lépcső, a bejutás után a megnyitott hátsó ajtón keresztül információszerző malware-eket telepítettek a fertőzött rendszerbe, melyeket igen magas szinten álcáztak, hogy azok észrevétlenek maradjanak, és elrejtették azt is, hogy az információk a Boyusec-hez áramlanak.

A nyomozás azt állapította meg, hogy számtalan területről – építőipar, energiaszektor, technológiai vállalatok, közlekedési cégek, mezőgazdasági vállalatok stb. – több száz gigabájtnyi adatot gyűjtöttek be tevékenységük során. Az áldozatok között állítólag olyan nagyágyúk is szerepelnek, mint a Moody’s vagy a Siemens. Az előbbinél feltörték a levelezőszervert, és egy vezető beosztású alkalmazott fiókjában elhelyeztek egy utasítást, mely alapján a program az összes levél másolatát folyamatosan továbbította a hackereknek. A Siemenstől pedig 407 gigabájtnyi bizalmas üzleti információt szereztek meg.

Ha a tárgyalás során bűnösnek találják a vádlottakat, akár 42 éves börtönbüntetést is kaphatnak.
Már ha Kína kiadja őket.

Azóta történt

Előzmények