Az FBI továbbra is elégedetlen a telefonos kommunikáció titkosításával

A magánszektor vállalatai az egyre bizalmatlanabbá váló fogyasztók elvárásait szolgálják ki, ugyanakkor ezzel időnként valóban megnehezítik a rendfenntartó szervek munkáját.

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vezetője, a nem kevéssé botrányos körülmények között elbocsátott James B. Comey utódja annyiban hű a szervezethez, hogy egy New York-i kiberbiztonsági konferencián tegnap ugyanazt mondta, amit a nyomozóhatóság vezetői és szakemberei évek óta: a magánvállalkozások titkosítási módszerei megnehezítik, nagyon gyakran lehetetlenné is teszik az FBI munkáját, így mind a bűnüldözésben, mind a nemzetbiztonság területén új kockázatokat hordoznak.

Christopher A. Wray beszédében határozottan felszólította a technológiai vállalatokat, hogy haladéktalanul változtassanak eddig gyakorlatukon, ugyanis ha a nyomozók adott esetekben nem jutnak hozzá a titkosított kommunikáció tartalmához, az „komoly közbiztonsági probléma”. Wray figyelmeztetett a törvényi előírásokra, és adatokat felhozva elmondta, hogy tavaly 7775 eszköz tartalmához nem tudtak hozzáférni a titkosítás miatt, ez több mint a fele a megvizsgálásra kijelölt eszközöknek – pedig minden esetben törvényesen, bírói végzés alapján kérték az adatokat.

És ezek után nagyon egyértelműen fogalmazott: „Minket egyáltalán nem érdekelnek a hétköznapi emberek millióinak eszközei. Csakis azokat szeretnénk megvizsgálni, mely eszközöket terrorista tettek vagy bűncselekmények megtervezéséhez, végrehajtása során használtak fel.” Ezek után sürgetően jegyezte meg, hogy a magánszektornak és a hatóságoknak ki kell alakítaniuk e téren is a hatékony együttműködést – mégpedig haladéktalanul. Wray utalt arra is, hogy az új amerikai kormányzat ígéretet tett arra, hogy e területen lesz előrelépés a nyomozói munka támogatására, ám eddig ebből nem sokat láttak.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy meg kell találni az egyensúlyt a közbiztonság garantálása és a magánszemélyek adatainak védelme között. Szerinte ez lehetséges, ha a technológiai vállalatok együttműködőbb magatartást tanúsítanak, és betartják törvényi kötelezettségeiket. A technológiai változások minőségére utalva elmondta, hogy mindez valóban nem könnyű feladat, de meg lehet – és meg kell – oldani.

Azóta történt

Előzmények