Megbénítaná Kína chipgyártását az USA

Az USA sürgeti a szövetségeseit, hogy tiltsák meg a helyi cégeknek a kínai vállalatok chipgyártó eszközeinek szervizelését.

Az USA kereskedelmi minisztériumának tájékoztatása alapján az ország arra kéri a szövetségeeit, hogy minden hazai cég számára tiltsák meg, hogy kínai ügyfelek számára szervizeljenek bizonyos chipgyártó eszközöket. Ezzel is szeretnék megbénítani Kína chipgyártási képességeit.

A tájékoztató szerint mérlegelik, hogy mit fontos szervizelni és mit nem.

A több éve tartó technológiai csatározás nem enyhül az USA és Kína között, a Biden-kormány az utóbbi időben pedig Hollandiát és Japánt is meggyőzte, hogy kövesse őket a korlátozásokban, ami a chipgyártó eszközök Kínába való kiszállításait érinti. Az amerikai szigorítások miatt az amerikai cégek nem igazán tudtak eszközöket szervizelni a kínai cégek számára, de a hollandoknál és japánoknál eddig nem volt ilyen megkötés. Most ilyen téren is maga mellé állítaná a szövetségeseit az USA.

Ezzel párhuzamosan Kína és Hollandia miniszterelnöke találkozott, a beszélgetés során pedig felmerült, hogy Kína kiberkémedési akciót hajtott végre Hollandia ellen. A kijelentés szerint kínai állami hátterű kémek szereztek hozzáférést tavaly a holland katonai hálózathoz, amit a kínai politikai kémkedés részének tituláltak Hollandia és szövetségesei ellen. Ez volt viszont az első alkalom, hogy a hollandok nyilvánosan is Kínát nevezték meg, a nemzetbiztonsági feszültségek tovább nőnek a két ország között, miközben egyeztetnek az ASML-licencekről, korlátozásokról is.

Kínával szembeni korlátozások, vádemelések és szankciók persze lassan minden napra jutnak, az USA és a britek például azt állították nemrég, hogy Kína egy hatalmas kiberkampány során emberek milliói (jogászok, újságírók, tudósok, cégek, védelmi vállalatok) után kémkedett az APT31-en keresztül – eközben Kína politikai manőverezésnek tartja a vádakat, és felszólította a feleket, hogy ne vigyenek politikát a kiberbiztonságba.

Azóta történt

Előzmények