Chiptechnológiai sarokba szorítaná az USA Kínát

A jelentések szerint sürgetik a szövetségeseket, hogy korlátozzák tovább Kína technológiákhoz való hozzáférését.

Miközben rengeteg a cikk arról, hogy az USA hogyan korlátozná tovább technológiában Kínát, utóbbi pedig milyen törekvéseket tesz, hogy önállóvá váljon, addig a Bloomberg jelentése most azt állítja, hogy az USA Hollandiát, Németországot, Dél-Koreát és Japánt is sürgeti, hogy további szigorítson Kínával szemben a félvezetőtechnológiák hozzáférhetősége kapcsán.

Az USA állítólag azt akarja, hogy Japán korlátozza a különleges kémiai anyagok exportját, ami a chipgyártáshoz kell. A hollandoktól azt akarják, hogy az ASML-nél érje el, állítsák le a kínai ügyfelek számára a szervizelést és javítást, ami a chipgyártó felszereléseket illeti (a korlátozások előtt vásárolt daraboknál).

Japán és Hollandia állítólag még a jelenlegi korlátozások hatásait vizsgálja, mielőtt szigorítana, de az USA újra felhozta a témát.

A kapcsolódó több száz cikk, téma egyike egyébként, hogy a Google egyik korábbi szoftvermérnöke ellen vádat emeltek Kaliforniában, amiért AI-hoz kapcsolódó üzleti titkokat lopott a Google-től, hogy két kínai cégnek adja azokat (titokban ezeknek dolgozott). A 38 éves kínai dolgozót már letartóztatták, az akció a Biden-kormány által létrehozott  Disruptive Technology Strike Force tevékenységének is köszönhető, amely a fejlett technológia nemzetbiztonságot fenyegetőnek ítélt országok kezébe kerülését gátolná meg.

Azóta történt

Előzmények