Mi történik, ha az oroszok elvágják a kábeleket a tenger alatt?

Mivel az utóbbi időben azt tapasztalták, hogy a gőzerővel fejlesztett orosz haditengerészet tengeralattjárói és kémhajói különösen aktív tevékenységeket folytatnak azokon a területeken, ahol tengeralatti kommunikációs kábelek futnak, az amerikai katonai vezetők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy egy kiéleződő konfliktus során az oroszok készek arra, hogy elvágják ezeket a kábeleket – írja vasárnapi tudósításában a The New York Times.

Mint az elemzésben írják, hasonló aggodalmak már évtizedekkel ezelőtt, a hidegháború idején is felmerültek, ám a mostani helyzet annyiban veszélyesebb, hogy az internet elterjedése miatt a kapcsolatok megszakítása sokkal súlyosabb gondokat okozna, mint annak idején a telefonkapcsolatok leállása.

Újra ellenség

Ugyanakkor semmiféle közvetlen bizonyíték nem áll rendelkezésre: sem arra, hogy már történt volna kábelátvágás, sem arra, hogy az oroszok valóban felkészültek az ilyen akciókra. Az amerikai hadsereg és titkosszolgálatok vezetői ennek ellenére úgy vélik, hogy mivel az orosz haderő az egész világon növelte aktivitását, reális a veszély.

A tudósítók megjegyzik, hogy azt mindenképp figyelembe kell venni, hogy az utóbbi időben Washingtonban a vezető körökben egyre fokozódó paranoia tapasztalható, mind többen tartanak a hidegháború kiújulásától, így minden orosz lépést mélységes bizalmatlanság fogad, újra ellenségként tekintenek Oroszországra.

Az újságíróknak annyit sikerült megtudniuk, hogy az orosz haditengerészeti aktivitás tavalyhoz képest ötven százalékkal nőtt meg, részletek a szigorú titkosítás miatt nem szivárogtak ki. Azt mindenesetre feltételezni lehet, hogy az Egyesült Államokban már dolgoznak olyan terveken, hogy ha valóban megtörténnének a szabotázsok, akkor milyen módon tudják a lehető leggyorsabban helyreállítani a kapcsolatokat.

Nagy a kockázat

Kábelszakadások gyakran történnek a partok közelében – halászhajók, rossz helyen leeresztett horgonyok stb. miatt –, ám ezeket a sekély vízben viszonylag gyorsan helyre lehet állítani. Az amerikai katonák viszont attól tartanak, hogy ha az oroszok valóban gondot akarnak okozni, akkor olyan helyen vágják el a kábeleket, ahol nagy mélységben futnak, és ezeket a hibákat megtalálni és kijavítani összehasonlíthatatlanul bonyolultabb, mint az előbb említetteket.

Már azoknak a kábeleknek az átvágása is nagy gondokat okozna, melyek elsősorban kereskedelmi célokat szolgálnak (ezek elhelyezkedése igazából nem számít titkosnak), de az igazán nagy problémát az jelentené, ha a hadsereg által lefektetett és használt, szigorúan titkos kábeleket vágnák át – ezek helyét elvileg csak az érintettek ismerik, de természetesen fennáll annak a veszélye, hogy kémek vagy hírszerző szervezetek hozzájutnak ezekhez az információkhoz.

Azóta történt

  • Újramelegítve: forró drótot hozott létre Peking és Washington

    Ma már nem az atombombák körül forog a világ: a legsúlyosabb károkat a kommunikációs rendszer megrongálása okozhatja.

  • Késik a GPS modernizációja

    Nemcsak Európában bénáznak az ilyen nagy projekteknél: az amerikai katonák dühösek a beszállító tevékenységének minősége miatt.

  • 1926. október 31.

    Indiában megszületett Narinder Singh Kapany (ਨਰਿੰਦਰ ਸਿੰਘ), aki már amerikai fizikusként lett ismert, és akit a szakmában az optikai kábellel történő adattovábbítás megalkotójának tartanak. Természetesen ő is csapatban dolgozott, de kutatásai létfontosságúak voltak abban a folyamatban, amelynek során a modern optikai kábelek felhasználását a mai szintre fejlesztették.

Előzmények