Nagyon retteg a kínai chipimporttól az USA

Nemzetbiztonsági aggályokat keltett, hogy milyen mértékben függ a régebbi chipek kínai importjától az USA ipara, ezért vizsgálatba kezdenek.

Az USA kereskedelmi minisztériuma vizsgálatot kezd az amerikai félvezetőipar beszállítólánca és a nemzeti védelmi ipar kapcsán, ugyanis nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a Kínából importált chipek kapcsán.

A kormány azért aggódik, mert az amerikai iparágak (a kritikus ágazatok is) hatalmas mennyiségben szereznek be régebbi chipeket Kínából – miközben ők közzel 40 milliárd dolláros kedvezményt szórnak szét a chipgyárakra.

A minisztérium szerint Kína a kínai félvezetőipart nagyjából 150 milliárd dollárnyi kedvezménnyel támogatta az elmúlt évtizedben, így egyenlőtlen feltételeket teremtett minden más riválisnak, beleértve az USA-t is.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter szerint az utóbbi években látták a jeleit azoknak az aggasztó, kínai gyakorlatoknak, amelyekkel kiterjesztenék a régebbi chipek gyártását, és nehézzé tennék az amerikai cégek versenyben maradását.

Kína helyi nagykövetsége szerint az USA nagyon tágan értelmezi már a nemzetbiztonság fogalmát, visszaél az exportkorlátozásokkal, diszkriminál és tisztességtelenül bánik más országok cégeivel, továbbá politikai és fegyveres kérdéssé tesz gazdasági és tudományos, technológiai témákat.

Az USA jövőre úgy tucatnyi támogatást oszt ki a chipgyártás terén, ezek között több dollármilliárdos értékű is lesz – mindez a várakozásaik szerint átalakítja az amerikai chipgyártást.

A minisztérium szerint az amerikai székhelyű cégek a globális félvezetőbevételek nagyjából felét szerzik, de egyre hátrébb szorulnak a versenyben. Az USA-ban pedig 30-45 százalékkal drágább félvezetőt gyártani, mint bárhol máshol, ezért is szükséges hosszú távon támogatni az amerikai gyártást és modernizálást.

Az aggodalmak kapcsán csak olaj volt a tűzre, hogy Kína nemzetbiztonsági okokra hivatkozva betiltotta a ritkaföldfémek feldolgozást biztosító technológiát. Ezzel tovább védi a domináns helyzetét az ágazatban. Korábban korlátozták a gallium és a germánium exportját, majd december 1-től a grafit bizonyos típusainak exportjait is.

Azóta történt

Előzmények