A titkosítás akadályozza a bűnügyek felderítését

Legalábbis így látják az USA hatóságainak vezetői és politikusai, akik szerint helyre kell állítani a magánélet védelme és a közbiztonság között megbomlott egyensúlyt.

Egy Bostonban tartott szakmai konferencián (The Cambridge Cyber Summit) az Egyesült Államok rendvédelmi szerveinek képviselői és politikusai közül többen is hangot adtak elégedetlenségüknek, mivel szerintük elfogadhatatlan az a mai gyakorlat, hogy az internetes kommunikációs szolgáltatások működtetői olyan titkosítási technológiákat használnak, melyek megnehezítik, egyes esetekben lehetetlenné teszik, hogy az állami szervek megfelelő színvonalon végezhessék bűnüldözői tevékenységüket.

A megszólalók közül különös súllyal esnek latba Rod Rosensteinnak, az igazságügyminiszter-helyettesnek szavai, aki közölte, hogy az olyan üzenetküldőknél, mint a WhatsApp, az iMessage vagy a Signal alapértelmezetten olyan módon titkosítják az üzeneteket, melyeket a hatóságok akkor sem tudnak visszafejteni, ha érvényes bírói végzéssel szeretnék megfigyelni egy bűnügy nyomozásánál az üzenetek tartalmát, így ezek a vállalatok gyakorlatilag törvényszegést követnek el, amikor akadályozzák az igazságszolgáltatás munkáját, és veszélyeztetik a közbiztonságot. Rosenstein egyenesen azzal vádolta meg az ilyen internetes cégeket, hogy segítik a bűnözőket, a drogkereskedőket, az illegális fegyverkereskedőket, az adathalászokat, a kiberbűnözőket, hackereket, a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőit.

A miniszterhelyettes kifejtette, hogy a magánélet védelme és a biztonság között két évszázadon át megfelelő egyensúly állt fenn, ám a modern technológiák ezt megtörték, elbillent a mérleg az adatvédelem felé. Ugyanakkor – tette hozzá – elismeri, hogy a titkosítások alkalmazása elengedhetetlen a digitális gazdaság növekedéséhez és virágzásához.

A konferencián egy másik résztvevő, Rob Joyce, az elnök különleges tanácsadója és a Fehér Ház kibervédelmi koordinátora kissé árnyaltabban fogalmazott. Joyce elmondta, hogy semmi esetre sem akarják a vállalatokat „hátsó ajtók” megnyitására kötelezni, mivel a titkosítás a modern internetes gazdaságban kiemelkedő fontosságú, emellett az ilyen réseket előbb-utóbb a kiberbűnözők és a külföldi, állami megbízásból dolgozó hackerek is megtalálnák.

A lényeg az, fogalmazott Joyce, hogy a világ lakosságának elenyésző töredékét kitevő bűnözők ellen viszont védekezni kell, és ehhez szükséges, hogy a titkosítást alkalmazó magáncégek gondolják újra tevékenységük e szegmensét. Konkrétan: már rendszereik megtervezésénél vegyék figyelembe, hogy ha egy rendvédelmi szervezet érvényes bírói végzéssel adatokat kér tőlük, akkor ezt a kérést milyen módon tudják teljesíteni – ez törvényi kötelezettségük. Nem arról van szó, hogy a vállalatok szabad bejárást biztosítsanak a rendőrségnek vagy a nemzetbiztonsági szerveknek – mondta a tanácsadó –, hanem arról, hogy a kért adatokat adják át.

Azóta történt

Előzmények