A Facebook-jelszót is elkérnék az USA-ba utazóktól

Ennek az intézkedésnek a bevezetése már Barack Obama elnöksége alatt is felmerült, de végül 2015-ben elvetették az ötletet.

Egy ideje már terjedtek róla pletykák, de tegnap az NBC tudósítója meg is erősítette: az amerikai nemzetbiztonság szeretné elérni, hogy az Egyesült Államokba utazni szándékozók közül egyesek adják át a hatóságoknak a közösségi oldalon használt belépési kódjukat is. (Korábban érkeztek meg nem erősített híradások arról, hogy a Facebook-profilokat bizonyos esetekben már most is ellenőrzik a nemzetbiztonságiak.)

Minderről a Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security) vezetője, John Kelly beszélt a Kongresszusban, a belbiztonsági bizottsági meghallgatásán, és közölte, hogy hét muszlim többségű ország polgáraira vonatkozna a kiterjesztett ellenőrzés: „Jelszavuk segítségével meg akarjuk nézni tevékenységüket a közösségi médiában. Mit csinálsz, miről beszélsz? Ha nem működnek együtt, akkor nem utazhatnak be.”

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tervezett intézkedésről még nem született döntés, és ez csak egyike lenne az újabb szigorításoknak. Kelly kitért arra is, hogy a jelenlegi ellenőrzés nem elégséges, mivel csak a kérelmező által szolgáltatott adatokra épül, a nemzetbiztonság pedig épp a szóban forgó országokban nehéz feladat elé kerül, ugyanis például Szíriában és Szomáliában a harci események során nagyon sok nyilvántartás megsemmisült: ha valaki azt mondja, hogy X városban él, és Y a foglalkozása, a hatóságok kénytelenek elfogadni, mivel gyakran nem tudják ellenőrizni, és ez Kelly szerint nem elegendő, kockázatokat rejt.

A miniszter arról is beszélt, hogy a beutazni szándékozók pénzügyi adataihoz is szeretnének hozzáférni: „Úgy is mondhatnám, követni akarjuk a pénz útját. Hogyan élsz, mire költöd a pénzed?” Ezt azonban csak akkor tennék meg, ha bizonyos jelek arra utalnak, hogy a kérelmezőnek lehetnek terrorista kapcsolatai.

Azóta történt

Előzmények