Összeolvad a Vatera és a TeszVesz

A vége felé jár a két legnagyobb magyar online aukciós oldal egyesülési folyamata, mivel a cégek honlapjaikon október 15-én közölték a felhasználókkal, hogy a két cég november 1-jén egybeolvad, és ettől kezdve allegroup.hu Kft. cégnév alatt folytatják működésüket – hívta fel a csöndben közzétett tájékoztatóra a figyelmet az index.hu.

A közlemény szerint jövő hónap elejétől az ügyfeleknek az allegroup Kft. állítja ki a számlákat, de a két oldal szolgáltatásai mint elektronikus kereskedelmi platformok változatlanul működnek tovább. A számlakiadó nevének változásán kívül a két portál több mint 1,5 milliós felhasználói bázisát a váltás nem érinti, minden marad a régiben.

Ahogy az IT café is beszámolt róla az év elején a Vatera tulajdonosa januárban vásárolta meg a TeszVeszt. Mivel azonban így az új, közös vállalkozás az aukciós piac 90 százalékát lefedi, már akkor felmerült a monopolhelyzet gyanúja. Erről márciusban kérdeztük meg Mihálovits Andrást, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szóvivőjét, aki elmondta, hogy tudnak a fúzióról, meg is fogják vizsgálni, ha a vásárlók és az eladók árbevétele elér egy bizonyos szintet, de az aukciós oldalak esetében nagyon nehéz az amúgy is bonyolult szabályozás dzsungelében eligazodni. Mihálovits hozzátette még, hogy önmagában a 90 százalékos piaci részesedés még nem feltétlen jelent monopolhelyzetet.

Az új cég, az allegroup Kft. .info doménjét már márciusban bejegyezték, de a címre egyelőre még nem töltöttek fel tartalmat, a .hu-s változat pedig a Vatera oldalára visz el.

Előzmények