Vételi ajánlatot tettek a BlackBerryre

Amióta pénteken a BlackBerry közzétette előzetes jelentését második negyedéves eredményeiről, alaposan felpörögtek az események az egykor piacvezető gyártó háza táján. Pont a bejelentés előtt egy nappal írtunk arról, hogy a WSJ forrásai szerint a BlackBerry hatalmas elbocsátásra készül, a gyártó pedig nem várt sokat a hivatalos megerősítéssel. A pénteki közlemény szerint mintegy 4500 főt fognak leépíteni, amivel számításaik szerint jövő tavaszra működési kiadásaik a jelenlegi felére csökkennek.

A drasztikus lépés okai egyértelműek. A BlackBerry közel egymilliárd dolláros veszteséggel zárja ezt a negyedévet, köszönhetően egy 930 millió dolláros értékvesztési leírásnak, ugyanis eladatlan BB 10-es telefonok milliói állnak a raktárakban. Az előzetes jelentésből kiderül, hogy a negyedéves forgalom 3 milliárdról 1,6 milliárd dollárra, tehát lényegében a felé zuhant, és ennek az összegnek is a fele a szolgáltatásokból, nem pedig a telefonértékesítésből származik. A gyártó szerint 5,9 millió BlackBerry telefont értékesítettek a végfelhasználóknak, a gyártó azonban csak 3,7 millió telefontól tudott megszabadulni a viszonteladók és szolgáltatók felé, ami jól mutatja, mekkora „holtsúlyt” tol már hónapok óta maga előtt a BlackBerry. A BB 10-alapú modellek iránti kereslet a kezdeti lendület után alaposan megcsappant, a Z10-et újrapozícionálják a belépő szintre, azaz gyakorlatilag igen nyomott áron megszabadulnak majd a felhalmozott készlettől – aki a cég és a platform körüli nehézségek ellenére eddig is Z10-et szeretett volna venni, de a magas ár eltántorította, az jól figyeljen az akciókra. A Playbookot „újrapozícionálásakor” pillanatok alatt elkapkodták, várhatóan ez lesz a Z10-zel is, hiszen amúgy egy nagy tudású, minőségi felsőkategóriás telefonról van szó.

A BlackBerry telefonkínálatát is szűkíti, a jövőben csak négy különböző modellt fog kínálni, és egyúttal – visszatérve a gyökereihez – újra a vállalati és üzleti szférára fog koncentrálni, a fogyasztói piacot hanyagolni fogja.

BlackBerry Z10 - ez most nem jött össze
BlackBerry Z10 - ez most nem jött össze

Még az előzetes jelentés közzétételének napján felröppent az a pletyka, hogy a cégalapító és korábbi vezérigazgató Mike Lazaridis egy befektetői csoport segítségével felvásárolná a BlackBerryt, ezt az értesülést azonban hivatalosan egyik érintett fél sem erősítette meg. Tegnap viszont bejelentette a BlackBerry, hogy a kanadai Fairfax Financials befektetői csoport –amely 10 százalékkal már most is a vállalat legnagyobb részvényesének számít – 4,7 milliárd dolláros vételi ajánlatot adott a vállalatra. A BlackBerry részvényesek számára ez 9 dollárt jelentene részévényenként, ami az elmúlt hónapok árfolyamát és a cég jelenlegi helyzetét tekintve reális ajánlatként értelmezhető. Persze az, aki néhány éve ennél jóval drágábban vásárolt BlackBerry részvényeket és a mai napig megtartotta őket, nem lesz túl boldog az ajánlat láttán.

A szándéknyilatkozat szerint a Fairfax visszaléphet az üzlettől, ha a várhatóan november 4-ig lezáruló átvilágítási időszak alatt az általa ismert adatokhoz képest jelentős negatív eltérést talál, a BlackBerry pedig a vizsgálat alatti hetekben továbbra is szabad préda marad, azaz bárki elviheti a FairFax orra elől, aki 4,7 milliárd dollárnál többet ad érte.

A BlackBerrynek jelenleg 2,7 milliárd dollárnyi készpénztartaléka van, hitelei pedig nincsenek, így a radikális átszervezést követően, egy tőkeerős befektetői csoporttal a háta mögött, újra magánvállalatként még van esélye arra, hogy egy fénykorához képest sokkal kisebb, de újra jövedelmező vállalattá alakuljon át.

Azóta történt

Előzmények