Olcsóbb és gyorsabb lesz itthon a műholdas internet

Június elején kezdte meg a kereskedelmi internetszolgáltatást a világ legfejlettebb távközlési műholdja, a francia Eutelsat flottájához tartozó Ka-Sat. A 82 pontnyalábbal rendelkező szatellit üzemeltetője lakossági ügyfelek részére akár 10/4 Mbps, vállalkozásoknak pedig akár 50/20 Mbps sávszélességű csomagokat is kínál a lefedett területeken – Európában és Észak-Afrika egy szűk sávjában –, Magyarországon azonban a cégnek eddig nem volt viszonteladója.

Mint lapunk megtudta: hamarosan lesz. A nemzetközi piacra Tooway márkanéven bevezetett, kétirányú műholdas csomagokat a pécsi központú RG NetWorks Kft. fogja forgalmazni. Amint Lengvárszky Szabolcs, a cég operatív vezetője az IT café-nak elmondta: féléves előkészítés után a napokban aláírják a szerződést az Eutelsat internetszolgáltató leányvállalatával, a Skylogickal. Jelenleg az árképzésen dolgoznak, az értékesítés pedig heteken belül elindul.

Lengvárszky kiemelte, hogy a szolgáltatás – melyet hónapok óta sikeresen tesztelnek – nemcsak nagyobb sávszélességet biztosít majd, mint a korábbi kétirányú műholdas kapcsolatok, de jóval olcsóbb is lesz azoknál. Az árakat most véglegesítik, de példaként megemlítette, hogy a 6/1 Mbps-os, 4 GB adatforgalmat magában foglaló csomag havi díja 10 000 forint körül lesz majd.


Az új műhold promóciós videója

Ez az összeg ugyan a vezetékes és mobilinternetes ajánlatokkal még mindig nem versenyképes, de valóban jóval alacsonyabb például az RG NetWorks által tavaly nyár óta kínált Vannet árainál. (Az ezt bemutató és az egyes csomagok árát is részletező cikkünket lásd itt.) Ez utóbbi, a SES Astra műholdját használó szolgáltatásban a leggyorsabb csomag 4096/256 kbps maximális le- és feltöltési sebességgel működik, ennek havi díja 4 GB-os havi forgalomkorláttal 26 900 forint, míg a legolcsóbb konstrukció, az 1024/128 kbps sávszélességű Bronz 1M 12 900 forintba kerül havonta (9999 forintba akciósan).

Lengvárszky Szabolcs azt mondta, egyelőre a Vannet szolgáltatást is megtartják, hiszen egy kipróbált technológiáról van szó, arról, hogy a meglévő ügyfeleket esetlegesen migrálják-e – és ha igen, hogyan – az új szolgáltatásra, majd később döntenek.

A cég négy csomag bevezetését tervezi 6/1, 8/2, 10/2 és 10/4 Mbps maximális le-, illetve feltöltési sávszélességgel. A műholdas internetet elsősorban olyan helyszínekre ajánlják, ahol fontos a net, de más széles sávú technológia egyáltalán nem vagy csak korlátokkal elérhető. Az RG Networks szerint ma Magyarországon körülbelül 140 olyan település és közel 9000 olyan településrész van, ahol vagy semmiféle vezetékes internetes infrastruktúra nincs, vagy rendkívül alacsony a lefedettségi arány, és egyelőre a mobilszolgáltatók 3G-hálózati térképein is vannak még fehér foltok.

Azóta történt

Előzmények