Visszalép az Oracle

Az Oracle tegnap visszavonta a köztesszoftvereket fejlesztő BEA Systems felvásárlására három héttel ezelőtt tett ajánlatát, miután a megkörnyékezett cég nem változtatott elutasító álláspontján a megszabott vasárnapi határidőig. A bonyodalmak azonban várhatóan csak most kezdődnek, mert a legnagyobb BEA-pakettel – 13,2 százalékos részesedéssel – rendelkező milliárdos befektető, Carl Icahn sietett jelezni: ha a cégvezetés általában az eladás ellen lép fel, a részvényesek más úton fogják érvényesíteni az érdekeiket.

„Az elmúlt 20 napban a BEA igazgatótanácsa rendre visszautasította az ajánlatunkat, és nem volt hajlandó tárgyalni velünk annak ellenére, hogy feltételek nélkül hajlandóak lettünk volna asztalhoz ülni. Kértük a BEA tanácsát: tegye lehetővé, hogy a részvényesek szavazzanak a részvényenként 17 dolláros ajánlatunkról. Nem tették. Ha a BEA részvényesei elégedetlenek a cég igazgatótanácsával, az ő feladatuk megtenni a megfelelő lépéseket, nem az Oracle-é” – fogalmazott az elutasított kérő, miközben jelezte: a tulajdonosok ne számítsanak arra, hogy ezt az ajánlatot megismétlik. Ennek ellenére a szakértők azt valószínűsítik, hogy Larry Ellison újabb javaslattal rukkol elő, amint a BEA-papírok árfolyama visszatér a korábbi 13-14 dolláros sávba. Az Oracle október elején 17 dollárt ajánlott a BEA-részvények darabjáért, és ezzel 6,7 milliárd dollárra értékelte a céget.

Icahn – aki korábban szintén kevesellte az Oracle által megajánlott összeget – most élesen támadta a BEA igazgatótanácsát, amely szerinte rossz stratégiát követ. A befolyásos befektető továbbra is azt gondolja, hogy a céget el kell adni, mégpedig a legjobb ajánlattal előálló vevőnek, és biztosítani kell a lehetőséget a tulajdonosoknak arra, hogy ők döntsenek. Ha nem így lesz, nemkívánatos következményekre: perre és elhúzódó szavazatvadászatra lehet számítani – írta.

Azóta történt

Előzmények