Warezszerverekre csapott le a rendőrség

Összehangolt nemzetközi akció keretében csapott le 18 országban – köztük Magyarországon is – a rendőrség warezszerverekre a héten. Hazánkban a német Interpol felkérésére a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) internetes bűncselekményekkel foglalkozó alosztálya szállt ki internetszolgáltatókhoz és magánszemélyekhez, és foglalt le kilenc számítógépet – főként proxy- és ftp-szervert –, melyeken nagyjából 5 terabájt adat volt. Ezek szakértői vizsgálata még folyamatban van. Az ügyben szerzői és kapcsolódó jogok megsértése miatt indult nyomozás. Hogy részleteket tudjunk meg, megkerestük az NNI-t is, ám az iroda nem tudott további információkkal szolgálni.

A nemzetközi sajtóban egyedül a németországi razzia kapott kiemelt figyelmet. A beszámolók szerint itt Saarland kivételével minden tartományban, összesen 300 helyen – szintén internetszolgáltatóknál és magánlakásokon – tartott házkutatást a rendőrség. Az akció kezdeményezését a szerzői jogsértések ellen küzdő Gesellschaft zur Verfolgung von Urheberrechtsverletzungen (GVU) vállalta magára, az általuk közölt adatok szerint összesen 20 olyan szervert foglaltak le a nyomozók, melyekről premier előtti filmek – köztük a King Kong – és zeneszámok is letölthetők voltak.

A történet szépséghibája, hogy maga a GVU is gyanúba keveredett. Az ellwangeni államügyészség szerint a szervezet aktívan közreműködött az illegális tartalmak terjesztésében, a baden-württembergi nyomozók kedden a társaság hamburgi irodáját és egy magas rangú munkatársának magánlakását is átvizsgálták. Helyi sajtóértesülések szerint a GVU egy frankfurti központi elosztószerver felállításához nyújtott segítséget és pénzelte annak adminisztrátorát, aki ezért cserébe naplófájlokat adott át a szervezetnek. (Az ilyen File Exchange Protocol [FXP] kiszolgálókat a kalózmásolatok gyors terjesztésére állítják üzembe, ezekre töltik fel elsőként az új anyagokat, majd innen juttatják el azokat fizetős oldalakra és a fájlcserélő hálózatokra.) A rendőrség a gépet lefoglalta, és most azt igyekszik tisztázni, hogy a GVU vezetése, alkalmazottai, illetve a zene- és szoftveripar képviselői közül kik tudhattak a jogvédők vélt érintettségéről.

A régióban még Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban voltak razziák.

Barna József, Hankó Péter

Azóta történt

Előzmények