Egy mindenkiért, mindenki az Apple ellen

A napokban Barcelonában zajló rangos iparági eseményen, a Mobil World Congressen (MWC) jelentette be a világ vezető mobilszolgáltatóiból és gyártóiból 24, hogy szövetséget alakítanak, melynek célja az, hogy felvegyék a versenyt a mobilos alkalmazások területén szinte egyeduralkodónak számító Apple-lel.

A Wholesale Applications Community (WAC) nevű szervezet egyelőre megalakulását jelentette be, s kiadtak egy memorandumot arról, hogy mik a céljaik. A legfontosabb ezek közül az, hogy megakadályozzák az alkalmazásfejlesztés „széttöredezését”, s mind fejlesztési, mind értékesítési oldalon egységes keretet adjanak a jövőben előállítandó és terjesztendő technológiáknak, illetve eszközöknek.

A résztvevők valóban a legnagyobbak közül kerülnek elő: köztük van az amerikai óriás, az AT&T, a China Mobile, a Deutsche Telekom, az Orange, a Telecom Italia, a Telenor Group, a Telia Sonera, két másik amerikai gigacég, a Sprint és a Verizon, a Vodafone stb., míg gyártói oldalról csatlakozott hozzájuk a Samsung, az LG és a Sony Ericsson – a 24 cég több mint hárommilliárd ügyfelet tudhat magáénak a világ összesen ötmilliárd mobileszköz-használójából.

A bejelentés fogadtatása igen vegyes volt. Azt mindenki elismeri, hogy egy monopolhelyzet megtörése a cél, hogy a nagy iparági szereplők „visszavegyék az irányítást” a mobilos alkalmazások terén, ám a jövőbeli működés kapcsán igen sok kétely is elhangzott, mivel túl nagy a verseny az adott cégek között is, és kétséges, hogy az önállósághoz szokott nagyvállalatok képesek lesznek-e hatékonyan együttműködni az IT-világ egyik legvirágzóbb piacán (a mobilos alkalmazások idén várhatólag 6,2 milliárd dollárt fognak termelni összességében az egész világon, s 2013-ra a Gartner piackutató azt jósolja, hogy elérik az évi 30 milliárdot is). Az Apple valóban uralja a piacot jelenleg: az elmúlt másfél évben több mint 3 milliárd letöltésről adhattak számot.

A WAC tagjai úgy tervezik, hogy az alkalmazások számára kialakított egységes szabványokat egy év alatt megalkotják, s ezek után az egyszerűsítés és az egységesítés folytán sokkal könnyebb lesz a fejlesztők dolga. Igen nagy reményeket fűznek ahhoz a konzorcium tagjai, hogy mobil eszközeiken megkezdik majd saját AIR-platformjuk terjesztését, kiegészítve a Google Androidjának használatával. (Szemben az Apple Adobe-kínálatával – igaz, a hírek szerint az Adobe is hamarosan kirukkol a saját AIR-fejlesztésével – frissítés: ez ma meg is történt Barcelonában .)

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Késni fog az Apple iPad?

    Egy elemző szerint a készüléket gyártó Foxconn a vártnál jóval kevesebbet tud csak szállítani az iPadből, ezért akár el is halaszthatják a premiert.

Előzmények