Jönnek a trójai férgek a Windows 7 aktiválós crack nyomában

Mint a tegnapi napon beszámoltunk róla, a szokásos macska-egér harc egy hónappal a Windows 7 megjelenése után máris kezdetét vette a platform jogtisztaságát szavatolni hivatott rendszerek kiiktatására íródott crackek felbukkanásával. Az elsősorban népszerű torrentoldalakon keresztül terjedő törésekkel ki lehet kerülni a termékaktiválást, illetve a kalózpéldányokra jellemző kellemetlen mellékhatásoknak (elfeketülő asztal, levakarhatatlan figyelmeztetés stb.) is búcsút inthetünk.

Különféle beszámolók szerint a publikált crackek úgy működnek, hogy a Windows 7-ben és a Windows Server 2008 R2-ben teljesen kiiktatják a korábbi rendszereken Windows Genuine Advantage (WGA) néven megismert, de az új kiadásokban már Windows Activation Technologies (WAT) néven szereplő védelmi komponenst. Az operációs rendszer a törések futtatása után aktivált, jogtiszta példányként érvényesíthető. A Microsoft természetesen már dolgozik az aktivációs eljárás megerősítésén.

A Sunbelt Software azonnal riadót fújt, mondván minden jel arra mutat, a kiberbűnözők előbb vagy utóbb trójai férgeket és más kártékony programokat fognak csomagolni a crackek mellé. A szakemberek mindenkinek azt tanácsolják, messze kerülje el ezeket a töréseket, ellenkező esetben súlyos fertőzéseket szenvedhetnek el saját rendszerükön.

Azóta történt

Előzmények