Eső után Windows Azure

A Microsoft Los Angelesben rendezett fejlesztői konferenciáján (Professional Developers Conference 2008 – PDC2008) Ray Ozzie, a cég vezető szoftvertervezője bejelentette, hogy a vállalat három éves munka után egy új platformmal, a Windows Azure-rel (fejlesztői kódnevén: Project Red Dog) száll be a „cloud computing” területén kialakult versenybe.

Beszédében Ozzie kifejtette, hogy a platform cégeknek és magánszemélyeknek is kínál majd tárhelyeket és számítási kapacitást, hogy minél többen készíthessenek webalapú alkalmazásokat anélkül, hogy drága szerverekbe fektetnék a pénzüket. A vezető mérnök azt is hozzátette még mindehhez, hogy a Windows Azure a Microsoft új stratégiájának egy eleme, melynek során a „nehézsúlyú” desktop szoftverek helyett a „könnyűsúlyú” internetes alkalmazásokra koncentrálnak. Az átlagfelhasználó szempontjából ez a platform – mely nem csak a Microsoft programjainak biztosít környezetet – azt jelenti, hogy bármilyen digitális eszközzel, bármikor elérheti fájljait, illetve a használni kívánt alkalmazásokat.

Windows Azure

A platform jelenleg ismerhető alapkomponensei a következők: maga a Windows Azure, mely host-, management- és tárolási szolgáltatásokat biztosít; a Microsoft SQL Services; a .Net Services (a korábbi BizTalk Services); a Live Services; valamint a Microsoft SharePoint Services és a Microsoft Dynamics CRM Services.

A Windows Azure-t már tesztelhetik a fejlesztők, s az eredményektől függően 2009-ben még lesznek változtatások a rendszerben – Ray Ozzie arra nem tett utalást, hogy mikor és mennyiért kezdik meg a hozzáférési jogok árusítását. Kezdetként a Microsoft egy 250 millió dollárba kerülő adatközpontot nyit majd Chicagóban az Azure támogatására, később pedig fokozatosan építenek majd hasonló központokat világszerte.

Azóta történt

Előzmények