Péntektől letölthető a Windows 7 tesztverziója

Ahogy azt korábban már megszellőztették, Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai kiállításon (Consumer Electronics Show – CES) tartott beszédében – mely beszédet tavalyig hagyományosan a nyáron visszavonult Bill Gates tartotta – tegnap bejelentette, hogy elérhetővé teszik a cég következő operációs rendszerének, a Windows 7-nek az első nyilvános tesztverzióját – ahogy a hatás kedvéért fogalmazott: épp beszéde alatt nyílik meg ez a lehetőség. A fejlesztők már letölthetik a programot, a nagyközönség pedig a Windows 7 honlapjáról január 9-étől, holnaptól érheti el.

Ballmer elmondta azt is, hogy a béta csak korlátozott ideig lesz letölthető, az első 2,5 millió letöltés után megszüntetik a lehetőséget. A Windows 7 – mely a Microsoft vezetője szerint képességeit és eszközeit tekintve már kész van („feature complete”) – minimális rendszerigénye: 1 GHz-es processzor, 1 GB memória, 16 GB szabad hely a merevlemezen, DX9-támogatás 128 MB memóriával (ezek az adatok a végleges kiadásig még változhatnak), illetve a Vista Service Pack 1. Habár egyéb részleteket nem közöltek, a jelenlegi béta a Vista Ultimate kategóriájába tartozik. Letölthető lesz 32, illetve 64 bites változatban is, de csak öt nyelven: angolul, németül, japánul, arabul és hindi nyelven. A letöltött 2,7 gigabájtos képfájlt DVD-re kell kiírni a telepítéshez. A tesztváltozat érvényességi ideje augusztus elsejéig tart.

A végleges változat megjelenési dátumáról Ballmer nem ejtett szót – a korábbi közlemények szerint jövő év elején kívánják piacra dobni, de több elemző úgy véli, hogy – a Vista esetéből tanulva, mely ugyanebben az időszakban jelent meg – sokkal helyesebb volna a karácsonyi szezonra időzíteni a debütálást.

A Windows Live is terjeszkedik

Habár kevesebb visszhangot kap, de legalább ilyen súlyú fejlesztés zajlik a Windows Live szolgáltatásokkal kapcsolatban is, s a Microsoft ezekről is tett bejelentéseket. Ezek szerint a továbbfejlesztett és mind nagyobb önállóságot kapó Windows Live szolgáltatások terjesztésének és népszerűsítésének érdekében több együttműködési megállapodást is kötöttek.

Megegyeztek a világ második legnagyobb PC-gyártójával, a Dell-lel, hogy februártól a vállalat magánfelhasználóknak, illetve kisvállalkozásoknak szánt PC-in a Windows Live Essentials és a Live Search előretelepített szolgáltatás lesz. Hasonló szerződést kötöttek a Verizonnal is, s ennek értelmében az év első felének vége felé már minden, a céghez tartozó amerikai mobiltelefonra előtelepítik a Live Searchöt. A Microsoft képviselője elmondta azt is, hogy a Windows Mobile az új böngésző mellett egy új eszközt is kap: január végétől a Netflix online filmkölcsönző is elérhető lesz a windowsos telefonokról. Mindezek mellett együttműködési megállapodást kötöttek a Facebookkal, a dinamikusan növekvő bázisú közösségi oldallal is.

Tegnap jelentették be azt is, hogy szerdától elérhető a Windows Server 2008 R2 béta is, mely bizonyos programelemeiben osztozik a Windows 7-tel.

Azóta történt

Előzmények