Gazdát vált a World of Warcraft a kínai piacon


Csütörtökön jelentették be, hogy a Blizzard Entertainment, a World of Warcraft (WoW) tulajdonosa új céget választott képviselőjének Kínában, s amint júniusban lejár a licencszerződés a The9 nevű vállalkozással, az új gazda a NetEase.com lesz, akik komoly befektetéssel fogják támogatni a világ egyik legnépszerűbb online játékának további terjeszkedését.

A jelenlegi megállapodás szerint három évre kapják meg a jogokat, ám az új jelentkezőnek hatalmas fejlesztésre lesz szüksége, hogy képes legyen kiszolgálni a Kínában roppant népszerű játék felhasználói táborának igényeit. Ennek ellenére a NetEase.com vezetői úgy döntöttek, hogy nem veszik át elődjük gépparkját, hanem vadonatúj szerverparkot hoznak létre. Azt még nem tudni, hogy a vesztes cég – mely 2006-ban és 2007-ben jövedelmének 90 százalékát WoW-ból termelte ki –, mit kezd a rajtuk maradt gépekkel: számukat csak becsülni lehet, szakértők szerint körülbelül 5-10 ezer minőségi pengeszerverről van szó, mivel a licenc kiadásakor a Blizzard komoly hardverfeltételeket támaszt a jelentkezők számára. Az biztos – egy tavalyi felmérésből tudni –, hogy a játékot kiszolgáló szerverek közül kettő szerepel a 100 legerősebb kínai számítógép listáján. A pengeszervereknek egyelőre még kicsi a piacuk Kínában, évente körülbelül 40 ezer darabot adnak el; a játékipar, az olajcégek, illetve a tudományos kutatóközpontok érdeklődnek irántuk elsősorban.

A hírek szerint az új tulajdonosnak ugyan számukat tekintve több szervere van, mint a The9-nek, ám valószínűleg mégis legalább 1000 újra is szükségük lesz.

Azóta történt

Előzmények