Kína: mi ugyan nem félünk az internettől

„Sok embernek az a téves benyomása támadhat, hogy a kínai kormány fél az internettől. Valójában ennek pontosan az ellenkezője igaz” – nyilatkozta a kínai külügyminisztérium szóvivője a sajtónak. A politikus úgy véli, Kína 300 milliós internethasználói bázisa és a 100 millió blog megmutatja, hogy „a kínai internet eléggé nyílt, de ugyanakkor törvény általi szabályozásra is szorul, így biztosítva a káros információk terjesztésének meggátolását és a nemzet védelmét.”
Ha nem is „fél” a kormányzat, óvintézkedésekből erre a hónapra is jutott: a YouTube-ot ismét nemkívánatos weboldalnak minősítette a Kommunista Párt netrendőrsége. Egyes vélemények szerint a mostani cenzúrázás a tavaly ebben az időszakban lezajlott tibeti zavargásokon készült videók miatt következett be, vagyis a párt valószínűleg így kívánja elejét venni annak, hogy az eseményeken készült felvételeket az állampolgárok is megtekinthessék. Pontosan ugyanez történt egy évvel ezelőtt, amikor több aktuális videó is felbukkant a YouTube-on a zavargásokkal kapcsolatban – másnapra az egész felület elérhetetlenné vált. A külügyi szóvivő egyébként azt nyilatkozta, hogy nem tud a Google tulajdonában álló videomegosztó portál blokkolásáról.
Az állampolgárok megóvását hangoztatva Peking idén januárban jelentette be, hogy fokozatosan tovább szigorítja az internetes tartalmak állami ellenőrzését. A pártállam védelmi minisztériuma folyamatosan a fiatalok fizikai és lelki egészségének védelmét emeli ki, mint a cenzúra legfőbb célját. Az erős állami kontroll ellenére egy január eleji felmérésből kiderült, hogy Kínában már legalább 298 millióan rendelkeznek interneteléréssel, vagyis majdnem annyian böngésznek a világhálón, mint az Egyesült Államok teljes lakossága.
Frissítés: sajtóértesülések alapján úgy tűnik, a kínai hatóságok azért blokkolták a YouTube-ot, mert tibeti emigránsok egy olyan felvételt töltöttek fel az oldalra, amin kínai katonák láthatóak, miközben csoportosan szerzeteseket és más tibetieket vernek.

Azóta történt

Előzmények