Xbox 360 konzolt nyert a Kódpárbaj győztese

A Microsoft Magyarország 2005. október 6-án rendezte meg Kódpárbaj elnevezésű webszolgáltatás-fejlesztő versenyét. A jelentkező versenyzők feladata egy egyszerű, nyílt szabványokon alapuló XML webszolgáltatás létrehozása volt, amely tetszőleges stratégiát követve szimulálja a kő, papír, olló játék egyik szereplőjének viselkedését.

A verseny célja a webszolgáltatások népszerűsítése mellett a Microsoft fejlesztőeszközeinek, a Visual Studio 2003-nak, illetve a novemberben megjelenő Visual Studio 2005 család különböző verzióinak megismertetése volt. A cég sikeresnek tartja a rendezvényt, melyen összesen 224 fejlesztő tette próbára előre kidolgozott játékstratégiáját az általa létrehozott webszolgáltatás segítségével. A Microsoft által készített statisztikák alapján a versenyzők közül 207-en ASP.NET, 11-en PHP technológiát használtak, míg egy versenyző CGI segítségével, öt pedig ismeretlen platformon hozta létre webszolgáltatását.

A versenyben történő részvételhez az elkészített webszolgáltatásokat a versenyzőknek egy tetszőleges szerveren kellett közzétenni, melyeket ezután a Microsoft Magyarország devPORTAL néven megújult fejlesztői portálján lehetett benevezni. Az internetre csatlakozó szerverrel nem rendelkező versenyzők számára az Interware biztosított ingyenes ASP.NET-alapú tárhelyet, melyet 183 résztvevő vett igénybe.

A verseny szervezői a csoportmérkőzésekből, majd a továbbjutók között több szinten történő körmérkőzésekből álló verseny minden egyes meccsét és annak valamennyi lépését valós időben publikálták az interneten, így a játékosok és az érdeklődők szerte az országban élőben izgulhatták végig a bajnokságot.

A Kódpárbaj I. helyezettje, a „szilosj” nickkel regisztrált versenyző egy Xbox 360 játékkonzollal, a II. helyen végző „agysejt” egy Windows Mobile alapú Pocket PC-vel, a III. helyezett „Manus” pedig egy Qtek 8010 Windows Mobile SmartPhone-nal lett gazdagabb. A vállalat még az idén, Kódpárbaj – Újratöltve néven ismét megszervezi a versenyt.

Azóta történt

Előzmények