A Xiaomi beperelte az amerikai kormányt

A vállalat azt reméli, hogy a per hatására az amerikai vezetés visszavonja a befektetői korlátozást a Xiaomival kapcsolatban.

Egyes témákban és termékkategóriákban annyira felgyorsultak az események, hogy egy ügy akár napi többször is 180 fokos fordulatot vehet. A Xiaomi és Amerika közötti helyzet is gyorsan változik.

Mint arról beszámoltunk, az előző amerikai kormány az utolsó napjaiban megtiltotta az amerikai befektetőknek, hogy közük legyen a Xiaomihoz, a kínai cégről pedig azt állította, hogy a kommunista kínai hadsereg vállalata. Az amerikai befektetőknek novemberig ki kell vonniuk minden tőkéjüket a cégből.

Bár a Xiaomi minden ellene felhozott vádat tagadott, ezzel nem ért el változást. Most azonban beperelte az amerikai kormányt, konkrétan a védelmi minisztériumot és a pénzügyminisztériumot. A Xiaomi képviselői szerint a vállalat ilyen téren való korlátozása alkotmányellenes, és ha a korlátozások az eddigi tervek szerint lépnek életbe, az azonnali, súlyos és helyrehozhatatlan károkat okoz a cégnek.

Ugyanilyen korlátozás alá esik egyébként sok más kínai cég, köztük a Huawei, a SMIC és a DJI is.

Az Amerika és Kína közötti gazdasági és politikai helyzet egyre feszültebb, az új amerikai kormánytól emiatt többen azt várják, hogy elnöki rendeletek egész sorával javítson és enyhítsen ezen a helyzeten. A másik oldal viszont helytelennek és gyengeségnek tartaná, ha lazítanának a szigorításokon.

Azóta történt

Előzmények