Amikor a YouTube és a Vimeo szívatják a Firefoxot

A múlt héten nem kevés lelkendezés fogadta a bejelentést, hogy a YouTube a zárt kódú Flash kiváltása és a HTML 5 szabvány terjedésének támogatása érdekében elindított egy tesztet, melynek lényege, hogy a böngészőben a videók lejátszhatóak az Adobe Flash Playere nélkül is, s az új webes szabvány alkalmazása és követése nagyobb függetlenséget és egyszerűbb működést ígér a felhasználók számára. A szintén nagyon népszerű Vimeo szinte azonnal csatlakozott, s ők is bejelentették a támogatást.

Ám a lelkesedés még le sem csillapodhatott, kiderült, hogy ezt a módszert a második legnépszerűbb böngészőben, a Firefoxban nem lehet alkalmazni (az Internet Explorerben sem, csak ha a sokat vitatott Chrome Frame telepítve van), csak a Safariban és a Google Chrome-ban.

A két igen látogatott portál döntése elég fajsúlyosnak bizonyult ahhoz, hogy az ügyben megszólaljon a Firefox fejlesztője, a Mozilla is. A hivatalos blogban üdvözölték a lépést, ám elmondják, hogy gondjaik vannak, egyelőre nem tudják technológiailag is támogatni. Ennek érdekes az indoklása: mint kiderült, a két videomegosztó a H.264 kódolást választotta, ám ez a formátum világszerte számtalan országban szabadalommal védett, és így az azt alkalmazó cégnek licencdíjat kell fizetnie az MPEG-LA jogkezelőnek.

De miért nem fizetik ki a licencdíjakat? A blogbejegyzés igyekszik erre is választ adni. Legfőképpen azért, mert ez ellenkezik a szabad szoftverek melletti elkötelezettségükkel, ráadásul a „felhasználó számára ingyenes eljuttatás” opciója is csak év végéig érvényes. Törvénytelenül nem akarnak eljárni, ezért várnak, s mivel a H.264 jogai 2017-ig általában, bizonyos esetekben tovább is érvényesek, ezért egy új, ingyenes videotömörítési eljárás elterjedésétől remélnek megoldást.

Azóta történt

Előzmények