Letölthető az új Firefox korai előzetese

A Mozilla egy korai előzetest adott ki a Firefox következő verziójából. A fájlnév tanúsága szerint ez a 3.7-es kiadás második alfája, de talán pontosabb azt állítani, hogy az új Gecko motor, az 1.9.3 második alfáját próbálhatják ki a vállalkozó kedvű felhasználók.

Ennek legfontosabb új funkciója az, hogy önálló folyamatként (process) futtatja az olyan kiegészítőket, mint amilyen az Adobe Flash Player vagy a Microsoft Silverlight, illetve a Moonlight. Ez a gyakorlatban azzal az előnnyel jár, hogy ha a plugin valamilyen oknál fogva lefagy, nem rántja magával az egész böngészőt. A nem válaszoló kiegészítőt automatikusan megpróbálja újraindítani a motor. A szolgáltatás az előzetesben csak Windows és Linux operációs rendszereken működik, Mac OS-en még nem.

E mellett hegesztettek a weboldalak megjelenítésén és annak sebességén, a TraceMonkey JavaScript-motoron, és persze számos hibát javítottak a programban. A változtatások részletes listája a kiadási megjegyzésekben olvasható (angol nyelven).

A Mozilla e dokumentumban arra figyelmeztet, hogy egy korai, kifejezetten fejlesztőknek szánt tesztváltozatról van szó, mely mindennapi használatra nem ajánlott. Az előzetes letölthető a cég weboldaláról Windows, Linux és Mac OS operációs rendszerekre.

Azóta történt

  • Nyugdíjazzák a Firefox 3.0-t

    Március végén jelenik meg az utolsó frissítés ehhez a főverzióhoz. Magyarországon a Firefox-használók 15 százaléka még ezt futtatja.

  • Kipróbálható az új Firefox

    Nyilvános bétát adott ki a Mozilla, mert kíváncsi arra, hogy jól működik-e az új OOPP funkció.

Előzmények