Zeneszolgáltatást indít itthon a UPC

Havi díjért, előfizetéses rendszerben használható zeneszolgáltatást indított előfizetőinek a UPC. A UPC Music kínálatában a Universal Music kiadóhoz tartozó előadók – többek között az Aerosmith, 50 Cent, Johnny Cash, a Rolling Stones, Sting vagy éppen a Quimby – összesen több mint százezer dala érhető el, esetenként már a piaci megjelenés előtt is, közölte ma az internetszolgáltató.

A szolgáltatást kizárólag a UPC előfizetői – a cég kábeles, illetve a upc telekom (volt Monortel) ADSL-ügyfelei – vehetik igénybe. Ők havi 1500, illetve – ha egyéves hűséget írnak alá – 800 forintért minden hónapban 800 zeneszámot tölthetnek le a UPC Musicról, azaz elméletben akár dalonként egy forintért is hozzájuthatnak legális tartalomhoz. Ezek felhasználása azonban erősen korlátozott: a digitális másolásvédelemmel ellátott, WMA formátumú zenéket csak azon a számítógépen lehet meghallgatni (igaz, az előfizetés időtartama alatt korlátlan számban), amelyikre letöltötték őket, másolni, CD-re írni vagy külső lejátszóra áttölteni a fájlokat egyelőre nem lehet.

A DRM miatt olcsó

A DRM használata teszi lehetővé a kedvező díjazást, a másolásvédelem nélküli zenék esetében ugyanis a magas szerzői díjak miatt jóval drágább lenne a szolgáltatás – mondta el lapunk kérdésére válaszolva Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója. Ennek ellenére a cég tervezi a most még szigorú használati korlátozások lazítását. „A terveink szerint a közeljövőben elindítunk egy olyan változatot is, amely némi többletdíjért bizonyos mennyiségű szabadon másolható zenéhez is hozzáférést enged” – tette hozzá Szűcs.

Arra a kérdésre, hogy miért nem a hazai internetező közönség egészét megcélzó szolgáltatást indítottak, a szóvivő elmondta, hogy elsődleges céljuk a UPC Musickel nem a bevétel számottevő növelése volt, hanem az, hogy az előfizetők számára exkluzív többletszolgáltatást biztosítsanak, saját internetszolgáltatásuk értékét növeljék. Egy országos zeneszolgáltatás sokkal komplexebb autentikációs és fizetési rendszert igényel, melynek kialakítása jóval bonyolultabb és költségesebb lenne, ami körülményesebbé tenné a rendszert. „Ezért egyelőre nem tervezzük azt, hogy általánosan, bárki számára elérhetővé tegyük a szolgáltatást. De egyébként magának a UPC-nek is több mint 300 ezer háztartás az előfizetője, ami önmagában is megfelelő méretnagyság az induláshoz” – magyarázta. Szűcs László azt nem árulta el, hogy hány előfizetőre számítanak.

Streamként bárki hallgathatja

E szolgáltatással együtt a UPC egy nyílt, mindenki számára elérhető internetes zenei portált is indított. A UPC Music oldalán – mely a szolgáltatás fent linkelt címén érhető el – zenei hírek, újdonságok és slágerlisták olvashatók, és tematikusan csoportosítva, nem rögzíthető streamek formájában zenék is hallgathatók. A szájton elérhető egy zenekereső is, melynek segítségével ellenőrizhető, hogy egy-egy keresett zeneszám megtalálható-e az előfizetéses digitális zenetárban. A UPC Music szolgáltatás előfizetői pedig ezen a felületen folyamatosan nyomon követhetik, melyik számokat hívták már le eddig, illetve azt is, hogy az aktuális hónapban mennyi zeneszámot tölthetnek le még a 800-as keretükből – közölte a cég.

Azóta történt

Előzmények