Zuckerberg, a pizsama meg a 3 milliárd dollár


Roppant érdekes, a WhatsApp sokakat megdöbbentő összegű felvásárlásához is kapcsolódó, Mark Zuckerbergről szóló régi történetet elevenített fel a múlt héten Nicholas Carlson, a Business Insider neves újságírója.

Mint ismert, Zuckerberg és társai 2004 februárjában indították el a Facebookot. Ám a közösségi háló kezdetben csak a Harvardra, illetve nem sokkal később más egyetemekre terjeszkedett ki, szó sem volt a mai hatalmas méretről, így Zuckerberg közben más vállalkozásokra is gondolt, amelyektől nagyobb sikert remélt. A megvalósultak egyike volt a Wirehog, egy, a Facebookhoz kapcsolódó, fájlmegosztásra szolgáló p2p-alkalmazás.

De ennek fejlesztéséhez is pénz kellett, így Zuckerberg kockázatitőke-befektetőket keresett. Szóba került a Sequoia Capital nevű alap is, ám vajmi kevés esélye volt pénzszerzésre, mivel barátját, Sean Parkert, a Napster társalapítóját új projektjében ez a cég támogatta, és a vállalkozás akkor még nem volt sikeres – vagyis nem voltak jók az előjelek.

Ennek ellenére létrejött egy találkozó a befektetők és Zuckerberg között, ám az igen furcsára sikeredett, mivel a kérvényező úgy döntött, hogy poénra veszi az interjút.

Pizsamában

Először is szándékosan elkésett a reggel nyolcra kitűzött meghallgatásról. Másodszor: hogy az okot is megmutassa, ezért pizsamában jelent meg. Harmadszor: ppt-bemutatójának azt a címet adta, hogy: „A tíz legfontosabb ok, hogy önök miért ne fektessenek be”. Az okok között ilyenek szerepeltek:

  • egyáltalán nincs bevételünk
  • megeshet, hogy a zeneipar beperel majd bennünket
  • késve és pizsamában jöttünk
  • Sean Parker is tagja a csapatnak
  • csak azért jöttünk el, mert erősködtek

Ezek után nem meglepő, hogy a Sequoia Capital nem támogatta a Wirehogot, sőt, a Facebookba sem fektettek be soha. Zuckerberg egyébként később még évekig feszélyezve érezte magát sértő viselkedése miatt – legalábbis ha hihetünk szavainak, amiket egy róla szóló könyv írójának mondott.

És most jön a slusszpoén. Mark Zuckerberg ugyanis a napokban végül mégis kárpótolta a kigúnyolt céget – még ha nem is igazán szándékosan.

Ugyanis a felvásárolt WhatsApp kockázatitőke-befektetője a Sequoia Capital volt, akik a 8 millió dollárral megszerzett 18 százalékos tulajdonrészük után 3 milliárd dollárt kaszáltak az akvizícióval.

Azóta történt

  • VoIP-funkciót kap a WhatsApp

    A Facebook által 19 milliárd dollárért megszerzett szolgáltatást várhatóan nyár elejétől lehet majd beszélgetésre is használni.

Előzmények