Mi lesz veled, FarmVille?

A legutóbbi katasztrofális eredményeket mutató negyedévi üzleti jelentés szinte kilátástalan helyzetbe sodorta az elsősorban közösségépítő játékokat fejlesztő Zyngát, és a napokban sorozatosan érkeznek olyan hírek, melyek alapján nem alaptalan akár a cég végleges bezuhanásáról sem beszélni.

A múlt héten kiadott gyorsjelentés szerint habár a játékosok száma nőtt, a költésük viszont csökkent, a vállalat költségei jelentős mértékben megugrottak (főként a fejlesztésre áldoztak többet), a cég a veszteség egyik okaként a Facebookot említi, mondván, hogy az oldalon történt változások miatt a felhasználók nehezebben akadnak játékaikra.

Ám a megdöbbent részvényesek nem elégedtek meg a vállalatvezetés magyarázataival és ígéreteivel, s ennek egyik jele, hogy két kaliforniai ügyvédi iroda is csoportos pert kezdeményezett a nevükben párhuzamosan a menedzsment felelősségre vonását célzóan. Az egyik kereset szerint a Zynga félrevezette befektetőit, amikor hamis adatokat közölt, illetve információkat tartott vissza az üzletmenetről és a növekedési kilátásokról, a másik perben pedig azzal vádolják a vezetőket, hogy eltitkolták azt, hogy a játékokban értékesített virtuális javak után befolyó bevétel jelentős mértékben visszaesett.

Habár a hanyatlás okai nyilván összetettek (nem eléggé dinamikus fejlesztés, erős versenyhelyzet, a Zynga számára eddig viszonylag kevéssé elért mobil eszközökön más játékok egyre növekvő népszerűsége stb.), az a mentegetőzést leszámítva is nagyon valószínű, hogy a visszaesésben komoly szerepe van annak, hogy a FarmVille fejlesztője talán túlságosan összekötötte működését a Facebookkal, melynek értéke – főként az első, a bevétel-várakozásokat mérséklő üzleti jelentése után – szintén folyamatosan csökken az elmúlt hetekben.

Az ilyenkor szokásos első lépés, a menedzsment átszervezése már megtörtént, ezt ma erősítette meg a cég egy közleményben.

Azóta történt

Előzmények