Új hozzászólás Aktív témák

  • gyeniko

    őstag

    válasz Yany #8983 üzenetére

    Keveset tudok róla, mint mondtam, nem ebben vagyok "expert", én csak egy igényes fogyasztó vagyok. Vannak itt szakértők is, talán Ők többet fognak róla mondani:

    Ez az "Imaging Science Foundation" nevű szervezet által kidolgozott és védett műszeres kép beállítási eljárása, mely a kép minden lényeges alkotójának pontos beállítására kiterjed (tehát, nem csak a színekre). Ez a szervezet képez szakembereket, akik licencet kapnak az ISF kalibrálási eljárás elvégzésére.
    Korábban a vetítőkhöz alkalmazták (talán pont erre fejlesztették ki?), de később megjelentek olyan TV-k is, melyek fel voltak erre az eljárásra készítve, mert a menü rendszerükben az ISF által előírt beállítási lehetőségek megtalálhatóak. Csak néhány gyártóról hallottam, ezek: Pioneer, Panasonic, LG, Philips, de többen is lehetnek, én nem keresgéltem ilyen cégeket.
    Az eljárás alkalmas arra, hogy a képalkotó berendezést "rávegye" arra, hogy az általa megjelenített kép a lehető leginkább megegyezzen a forrásként használt képpel. A siker leginkább a képalkotó masina műszaki korlátain múlik: egy Pioneer/Panasonic plazma az ISF kalibrálás után nyilván jobb képet fog adni, mint egy lcd TV.
    A TV-t vásárló fogyasztók messze nagy többségét nem érdekli, hogy a látott kép mennyire egyezik meg az "indított" képpel. Mi (de inkább "Ti" :C , bocs, ezt nem tudtam kihagyni) a fényes, nagyon színes, látványos képekre izgulunk (bocsánat, nem akartam megbántani senkit), leginkább ez adta a hatalmas teret az lcd TV-knek. Nagy fényerő, nagyon piros, nagyon kék, nagyon zöld, éget a fehér, stb...
    Kicsit olyan ez, mint a hifi: kölyökkoromban: egy valamirevaló kocka Ladában volt egy külön erősítős equalizer (vagy equalizeres erősítő? :) ), melyen kifejezetten csak "V" alakban volt beállítva a hangszín: düb-düb, cin-cin. Akkor erre izgultunk, természetesen én is. Ma már sok-sok pénzt költünk arra, hogy a hangzás leginkább forrás-hű legyen. A hangerőt olcsón meg tudod venni, de a kis hangerőn sok részletet és forrás-hű hangzást "megvenni" sokkal többe kerül, mint bármilyen TV (a vetítőknél van tovább, ott akár egy-egy ház ára is könnyedén "elgurul").
    Vannak itt olyanok, akik foglalkoznak kép kalibrálással, vannak műszereik és gyakorlatuk. Esetleg őket kellene megkérdezni, mert Ők ezerszer többet tudnak erről, mint én valaha is fogok.
    Én azt gondolom, hogy amikor elmész TV-t venni, akkor nagyon nem számít, hogy az üzletben milyen képet látsz rajtuk. A fentiekből levezetve úgyis sz@r mindegyik, egyik "így" sz@r, a másik pedig "úgy". Olvasgass MÉRTÉKADÓ teszteket, ezek sokat segíthetnek.

    Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!

Új hozzászólás Aktív témák