Új hozzászólás Aktív témák

  • BonFire

    veterán

    válasz GabN73 #8570 üzenetére

    "besz*rtam a sci-fi-s felvilágosításodtól"

    És akkor még a minden évben megrendezett Sci-fi Világkongresszusról nem is szóltam, ahová kizárólag csak amerikai szerzőket hívnak meg, majd odaítélik a világ legjobb sci-fije díjat az egyiküknek.

    Olvastam néhány könyvet Arkagyij és Borisz Sztrugackij szerző párostól; hát, hogy is mondjam...? Szeretem én Asimovot is (bár ő sem amerikai származású), meg Arthur C. Clarke-ot, meg Philip K. Dick papa † narkós vízióit, de mintha az európai szerzőknek kissé nagyobb lenne a fantáziájuk. Persze, ez erősen szubjektív, de amit az amcsik csinálnak, az mindig világ-ez világ-amaz, és ez kissé csípi a szemem.

    Jellemző a magyar iskolák népbutítására, hogy úgy tanítják, Jókai romantikus szerző volt, és elsősorban ilyen és történelmi-politikai regényeket írt, míg külhonban az egyik legnevesebb magyar sci-fi íróként tartják számon. Kábé mint Jules Verne-t. A magyar wiki egy büdös szót nem említ a sci-fi munkásságáról, pedig nem volt kevés az sem.

    És itt az sem számít, hogy az angol nyelvű wiki mindössze 4 db magyar sci-fi szerzőt ismer, akik közül Kulin Györgyről még csak nem is hallottam (my fault), Kuczka Péter pedig nem mint sci-fi író, hanem mint a fantasztikus könyvsorozatok főszerkesztője vált halhatatlanná. Le vannak ejtve. Ennyit tudnak. Van Amerika, meg azon kívül a nagy semmi.

    Ismerős? "I thought Europe was a country..." Nókomment.

    [ Szerkesztve ]

    A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

Új hozzászólás Aktív témák