Új hozzászólás Aktív témák

  • cuebler

    senior tag

    válasz konyi79 #1001 üzenetére

    semennyire... én ezt olvastam előtte napokban: [link] azóta elolvastam a tényleges, 2018.01.01-től érvényes jogszabályt és ott továbbra is a 8 milla a mentességi határ.
    a másik kérdésedre. idézek a katás tájékoztató füzetből:
    "Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - az ellenkező bizonyításáig - vélelmezheti, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.
    A vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:
    • a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
    • a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem adatszolgáltatásra köteles személytől (a továbbiakban: megrendelő) szerezte;
    • a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
    • a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
    a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
    • a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;
    • a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében azért nem minősül főállású kisadózónak, mert heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll vagy a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban főállású társas vállalkozónak minősül (ideértve a más kisadózó vállalkozásban fennálló főállású kisadózói jogállást is) feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a fent említett jogviszonyok egyikében sem"
    nálam is hasonló, csak három nagyobb partnertől van meg kb a bevétel 80-85%-a. saját eszközökkel dolgozom, saját munkabeosztás szerint, de az információk megszerzése végett célszerűbb a megrendelő telephelyén végeznem a munkámat.

    "Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."

Új hozzászólás Aktív témák