Új hozzászólás Aktív témák

  • sb

    veterán

    válasz ArmanD. #6701 üzenetére

    Hát nem tudom.
    Ha megfelelően támogatja akkor nem lehet gond. Nekem a tesztek alatt futott a hwinfo, cpu-z és speedfan is, semmi gondja nem volt.

    Tuningot pedig k10stat-tal meg később a fusiontweakerrel futtattam. Még a turbo-t is ki be kapcsolgattam menet közben velük.

    Állapot kiolvasó progikból nem igazán lehetne kékhalál, max ha nem támogatja nem ír ki semmit. Az állítást is engedélyezőkből már lehetne, de jellemzően ott sincs. Pl. a fusiontweaker-nél az NB/GPU feszt is lehet állítani a menüben, de hatástalan, nem csinál semmit. Mégsem száll el rá. Ez csak bios-ból állítható.
    A hwinfo meg pl. ha bios-ból állítom (és valóban át is áll) akkor szarul íjra ki az NB feszt, ha fusiontweakerrel állítom (ami semmit nem csinál) akkor kiírja a módosított értéket. De gond nem történik...
    De persze ha semmilyen minimális alulfeszelés sem megy az gyanús. Akkor érdemes szétnézni a háttérben futó progik között.

    @Frigetrus:
    Hogy az eredeti problémára is rátérjek... két dolgok lehet a teszt hátterében:
    1. Amennyire láttam a tesztprogikra sajnos nem annyira érzékeny a Llano bármilyen furcsa is.
    Először linx-el teszteltem, mert az Intel procim az fűti fel a legjobban és attól dobja el magát leghamarabb, ha instabil. Kb. 1 óráig futott adott órajelen/feszen. Ezután a Prime95 kilépett kb. 5 perc alatt és ugyanúgy fűtötte.
    Fél napig teszteltem a Prime-al, megvoltak a "stabil" órajelek majd a 3Dmark11-től eldobta magát 2-3 perc után. Szóval nekem itt a régi, jól bevált linx, prime nem annyira jöttek be.
    2. A másik probléma a CnQ lehet. Alulfeszelésnél nem biztos, hogy minden egyes órajelhez jó a fixen csökkentett feszültség. A tesztprogik max órajelen és feszen hajtják a procit, lehet, hogy az stabil volt. Használat közben viszont a CnQ visszaveszi és a kisebb órajel-fesz páros már lehet, hogy nem volt stabil.
    Ha biztosra akarsz menni akkor minden egyes órajelen amit a proci használ ki kellene próbálni az adott feszt. Én fusiontweakerrel így próbálgattam végig. A max órajelem 2200 @1.275V. Biosban -0.250V alulfeszeléssel ebből 1.025V lett. Ezen futtattam a prime-ot. Stabil volt ezért ugrottam a köv. órajelre: 2000-re amihez a fusiontweaker szerint már csak 1.000V jár. Beállítottam ezt maximum órajelnek és így eresztettem rá a prime-ot, stb, stb... legvégül 800Mhz-en 0.750V jött.

    Persze az 1. pont miatt azt is figyelembe kell venni mennyire jó a prime95 és linx.
    Nekem ezek -0.275V-tal is simán futottak, míg 3dmark-ban ahogy írtam ezzel szinte azonnal elhasalt, csak a -0.250V lett stabil.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák