Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddict

    senior tag

    válasz mgrincs #7215 üzenetére

    Nem mellesleg a tomato-n beállítható szabályok szerint lehet 2 olyan szolgáltatásod, amelyek mindegyike ki tudja használni a megadott sávszél 100%-át, ha az rendelkezésre áll, de más a prioritásuk.

    Na itt kezdődnek a félreértések. Ha 512 kbit-es feltöltési sebességed van (ez névleges érték amit a szolgáltatód ad meg) akkor ideális esetben is max 461-et állíthatsz be ("Max bandwidth" field).
    Ezt nem én állítom, hanem egyenesen a Tomato QoS tutoriálból veszem:

    First you need to know the maximum outgoing bandwidth of your Internet connection. Unfortunately the router cannot figure this out on its own, and you can't rely on what your ISP has advertised. Instead, you should run a speed test and measure your own connection's upload performance. In fact, run the test several times. Ideally, if your upload speed is relatively consistent, enter a figure about 90% of this speed into the "Max bandwidth" field.

    If your upload speed varies by much, you will need to be conservative and use 90% of your lowest score. If you enter too high a max bandwidth than your connection can deliver, you could wind up flooding the connection and bogging down all network activity.

    Röviden magyarul: Meg kell mérned a tényleges feltöltési sebességed (többször, lehetőleg amikor a szolgáltatód hálózata le van terhelve, ezt én teszem hozzá) és a legkissebb érték 90%-át kell megadnod mint maximum.

    Azaz gyakorlatban 512kbit esetén nem állíthatsz be többet mint kb. 400 kbit ill. ha nagyon ingadozik a sávszéled még annyit se. Pontosabban, ha azt szeretnéd, hogy az interaktív forgalmat képes legyen a rotuer az idő 99% százalékában a tömeges felé prioritizálni, akkor azt a tényleges sávszélt szabad maximumként beállítani ami az idő 99%-ban megvan.

    Már többször leírtam ez azért szükséges, hogy a tömeg adat (csomagok) ne torlódjanak fel és ne akadályozzák meg, hogy az interaktív adat tovább tudjon haladni (ellenkező esetben az is bekerül a torllódás végére). Azaz a routerben még lehet buszsáv ahol a taxik gyorsabban haladnak, de országúton (DSL modem, ill. adott esetben a szolgáltatód hálózatában) már nincs buszsáv ahol a taxi (interaktív, neked interaktív, forgalom csomagja) sem tud gyorsabban menni és ott fog állni a dugó végén.

    OK, ha még mindig nem érted, feladtam.

    Magyarán annak, hogy az interaktív adatot a tömeg felé tudd priorizálni az az ára, hogy lemondasz a sávszéled egy részéről. Azaz az előbbi példa esetén, ha a névleges feltöltési sávszéled 512 kbit önként vállalod, hogy soha nem küldesz gyorsabban mint pl. 400 kbit (amíg a QoS be van kapcsolva).
    Effektive a példát követve 112 kbit-ről (pontosabban ami 400 kbit és ami aktuálisan megvan a 512-ből között van) lemondasz cserébe az interaktivitásért. Jobban ingadozó sávszélnél még többről kell lemondani.
    Erről szól a htb class.

    Persze dönthetsz úgy is, hogy nem a fent említett maximumot adod meg. A GUI nem fog tiltakozni, ott bármit bekonfigolhatsz.
    Azaz megadhatod, a névleges 512 kbit-et is. Ettől a szolgáltatód felé egy bittel sem lesz több sávszéled (ez álltalában is igaz, akármit is állítsz a router QoS-én ettől több sávszéled nem lesz esetleg egy jobb beállításssal jobban tudod azt használni ami egyébként is megvan), elvesztetted az interaktív forgalom pioritását és csak az interaktivitást tekintve feleslegesen dolgoztattad a procit.

    Amit bemásoltál annyira hiányos, hogy így használhatattlan.
    - Nem adtad meg mennyi a névleges és a mért sávszéled
    - Nem adtad meg a handle 1-6 sorokhoz tartozó iptables -t mangle ... sorokat

    Mivel ezen a szinten vsz. ezt a témát kimerítettük, a jövőben itt is megpróbálom visszafogni magam.

    ### RT-N16, WL-500 Oleg optware script ami majdnem mindent feltesz ### ===========> http://wl500g.info/showthread.php?t=23684 <===========

Új hozzászólás Aktív témák