Új hozzászólás Aktív témák

  • mepet

    addikt

    válasz Kiglerx #5065 üzenetére

    Hát akkor én is kifejtem teljesen szubjektív véleményemet a kandós szakirányokat illetően:

    1.Mikroelektronika: Főleg alkatrészgyártásról van szó, ha érdekelnek a gyártástechnológiák, akkor ez a nyerő. Mivel kishazánkban van egy csomó elektronikai gyár, ezért ebből a témából lesz meló rendesen. Abban azért ne bízz, hogy mikroprocesszorokat fogsz tervezni, a diplomaosztó után, olyat csak a BME-n tanítanak. :)

    2. Műszerautomatika: Jó sok programozás kell hozzá, nagyon nehéznek tüntetik fel, de állítólag ez sem vészes, ha a programozás nem okoz nehézséget. Ha szeretsz bütykölni HW-t és SW-t egyaránt, akkor ez a tuti.

    3. Hiradástechnika: Szerintem messze a legérdekesebb szakirány, totál különböző modulokkal:
    3.1: Infokommunikáció: legfőképp a számítógépes hálózatok lelkivilágába másznak bele, és kulcsszerepet kap a biztonságtechnika is. Ha szeretsz routereket, tűzfalakat állítgatni, akkor ez a tuti. Meló is akad majd dögivel.
    3.2: Médiatechnológia: ha stúdióba vágysz, itt a helyed! Meló csak protekcióval.
    3.3: RF és optika: Mikrohullám. Kőkemény, nagyon-nagyon nehéz. Viszont, ha érdekel a hullámterjedés (Maxwell egyenletek pl.), és a nagyfreki, akkor neked való. Mikrohullámú mérnökből nem csak országunkban, hanem az egész világon hiány van. (Az optikát kevésbé erőltetik, mint a mikrohullámot.)
    3.4: Távközlési hálózatok: talán a legkönnyebb modul, 2 tárgy a vezetékes hálózatokból és egy tárgy mobil kommunikáció. A mobil jelenleg a világ egyik leggyorsabban fejlődő szakterülete, nagyon érdekes, viszont sok az anyag nem kevés. (2G, 3G, 4G hálózatok egyetlen tárgyban). Ezen a szakterületen elhelyezkedni kb. lehetetlen, ha nem vagy nagyon nagy ász.

    4. Energetika: 2 részből áll: Hatalmas gépek és hálózatok. Ha a böszme motorok felkeltették az érdeklődésed az energetika laboron, akkor a gépek a tutik. Ha pedig érdekel, hogy mi van, ha egy 200kV-os távvezeték elszakad, akkor a hálózatos modul a tuti. Ezzel a szakiránnyal a legkönnyebb melót találni jelenleg, ez kétségtelen, ráadásul ezen a területen a Kandó neve még jobban hangzik, mint a többin.

    5. Automatika: pl. gyártósorok automatizálásáról van szó, pl. PLC-ről, csakis ipari cuccokról. A kis mikrovezérlőkkel a műszer szakirány foglalkozik nem ez. Érdekes terület, de ha az Automatika I. nagyon nem tetszett, akkor nem neked való. A munkaerőpiaci helyzet érdekes ezen a területen, mert 2 féle opcióból választhatsz: Vagy utazó automatizőr leszel és kidolgozod a lelked is a vidéki és külföldi kiküldetések alkalmával, vagy beragadsz egy gyárba, ahol nincs előmeneteli lehetőség.

    Egyéb:
    A 2. munkahelyeden senki sem fogja kérdezni, hogy mit tanultál az egyetemen, a kandós diploma az kandós diploma.
    A munkaerőpiaccal kapcsolatos állásfoglalásaim nem igazak rád akkkor, ha akármelyik szakterületen kimagaslót alkotsz (pl. a szakdolgozat alkalmával), mert akkor kapkodni fognak utánad.
    Elsősorban azt javaslom, hogy azt válaszd, amelyik számodra a legkönnyebb. Amelyik a legkönnyebb, az érdekel a legjobban. Ilyen egyszerű.
    Csak nappalin indul az összes modul, ha levelezős vagy távos vagy, akkor járj utána, hogy milyen modulok lesznek mire oda jutsz!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák