Új hozzászólás Aktív témák

  • ponizsiraf

    újonc

    Sziasztok!

    Én a OE-NIK és az ELTE-IK proginfó között vacillálok. BME-re jártam pár évvel ezelőtt, de egy évet bírtam. Komolytalanul csináltam, lényegesen változtam azóta.

    Egy jó szoftverfejlesztős munka lenne az álmom, valamennyire értek is CPP-hoz, Java-hoz. Elég sokat olvasgattam mostanság a szakma követelményeiről. Tudom, hogy egy komoly prog tudás, nem arról szól, hogy az ember megtanul egy nyelvet pár hét alatt. Elég fontosak az elméleti alapok.

    Öszetett és nehéz kérdés ez, ezért lennék kíváncsi a ti véleményetekre is.
    Az ELTE tárgygráfja nagyon tetszik. Alulról építkezős, teli a programozás mindenféle elméleti alapjaival. Nem nagyon vannak gépközeli dolgok, sorrendi hálózatok, fizika. Nem is nagyon érdekel ez az irány. Elég komolynak tűnik az algoritmuselmélet a különféle programozási módszereket oktató tárgyak...stb. Van viszont egy két dolog, amin elhúzza az ember a száját. Struktúrált programozás (minek?), Ada programozási nyelv(??). Oké, hogy ELTE = elmélet, de ebből valami olyat érez ki az ember, hogy nem nagyon vannak oktatók a szakmából, sokkal inkább matematikusok meg matekos tanárok. Na a másik probléma meg pont ez, tudom hogy a matek diszkrét része fontos, de 3 félév facsaró analízis, mi az stennek?

    Az Óbudaira azt mondják gyakorlatiasabb, ami oké, de azért egy programozónak nem kevés elméletet is kéne tudnia. Persze ezt általában olyanok mondják, akik valami pozitívumot szeretnének kiemelni, komoly rálátásuk viszont nem nagyon van a dolgokra. Kicsit hülyeségnek érzem, hogy C#-ot, meg Java-t tanítanak, mint alapok, ahelyett, hogy egy jó erős OOP elmélettel indítanának. Szóval ez például egyike az átgondolatlanság keresztmetszetének. Minek tanulsz meg egy nyelvet, ha nem tudod, hogyan fordítsd le rá a megoldandó feladatot?
    A másik dolog meg, hogy ismerek jó pár olyan embert, akik végeztek/lassan végeznek és soha nem érdekelte őket a téma olyan mélységben, mint engem. Kicsit talán minősítheti ez a diploma értékét.
    Azt viszont hallom, hogy a NIK-en a szakmai aktualitásait elég jól tanítják. Pl.: agilis, scrum,...uml, oop tervezés, design patterns...amikről nem gondolnám, hogy egy önéletrajzban rosszul néznének ki.

    Jó, ezek eddig csak ilyen körítő gondolatok voltak. A célom kb. olyasmi, hogy tanulással, de a legkevesebb szándékos szivatással a lehető legrövidebb idő alatt legyen egy, a munkaerőpiacon értékelhető(!) diplomám. Ez az objektív lényeg. Nagyon öntanítós vagyok, emiatt szerintem akármilyen gyakorlatot, vagy elméletet össze tudok szedni egyedül is. (Utálom az előadásokat).
    A nagy kérdés, hogy foglalkozzak-e a fent körülírt részletekkel, vagy egyszerűen csak toljam végig a teljesíthetőbbet, legyen meg a diplomám, aztán a többit meg összeszedem magamnak az elveim alapján?
    Érdemes lehet-e az ELTE-n három év analízist meg rengeteg egyéb hülyeséget végigszívni csak azért, mert vannak jó dolgok is?

    Megválaszoltam a kérdést?

Új hozzászólás Aktív témák