Aktív témák

  • morceaux

    aktív tag

    válasz rumos14 #10713 üzenetére

    A dinamika természetesen elsősorban a gépnek köszönhető, a szenzornak meg a processzorának. Aztán a RAW formátumnak, és végül az utómunkának. Ahhoz, hogy a szenzor meg a processzor által a látvány RAW-ba tömörítésével nyert adatokból kinyerjük ezt a dinamikát, kell az utómunka, ha nem teljesen optimálisak a fényviszonyok. Én ilyenkor próbálom úgy kiexponálni a képet, hogy minden legyen rajta, de azért épphogy ne égjen ki. Hogy érdemes-e alulexponálni? Hááát, inkább arany középút. Ha alexpónál lesznek bebukott részek, az ugyanaz mint a kiégés, azt se tudja a jóisten visszahozni :) Aztán kezdem a középtónus kontraszttal (clarity), ez eltünteti a szürke fátylat, a kép "laposságát". Aztán jöhet a recovery, ami a csúcsfényeket veszi vissza, így azokból további részletek nyerhetők ki. Aztán globál kontraszt, majd tónusgörbe állítgatás, itt le szoktam venni az árnyékokat, hogy jó "dinamikus" legyen a kép, majd fill light-tal visszaadom a részleteket. Minden képnél persze máshogy kell ezeket állítgatni, és valahol nem is kell, mert már nem lehet tovább "vadítani" a látványt.
    Nem DSLR gépnek nincs ilyen dinamikatartománya, és hiába fotóz esetleg RAW-ra, ha egyszer nincsenek benne a fájlban a szükséges adatok...
    JPG-t is lehet Lightroom-mal ilyeténképpen utómegdolgozni, de ebben az esetben szűkebb határok között lehet dolgozni, és zajnövekedésre kell számítani.
    HDR-hez minimum 3 kép kell, a látványos hatás +- 1EV-nél jelentkezik, de vannak akik több képből csinálják, ekkor részletgazdagabb lesz az igaz, de valahogy olyan "hálflájfos" lesz a kép hangulata, olyan nem evilági. [link]
    És ne PS-sel hanem Photomatix-szal csinálj HDR-t, sokkal jobb.
    Az a DRO jó pojén, a 40D-ben nincs ilyen opció, csak Highlight Tone Priority, ami a csúcsfények részletességén dob. Viszont utólag a Lightroom-ban ott van a Fill Light, ahol fokozatmentesen lehet ezt a DRO effektet előállítani.

    http://www.summitpost.org/object_list.php?object_type=3&contributor_id=30661

Aktív témák