Aktív témák

  • sztyui2

    őstag

    válasz Sada88 #34212 üzenetére

    Nem értek egyet, nagyon is meg lehet élni stockból, de úgy, hogy az ember semmi mást nem csinál mellette, és szereti is csinálni a stock-ot és legalább olyan nagy függője a stockfotózásnak, mint mi az egész fotózásnak :D
    Van egy stockfotós barátom, kb bármilyen tárgyat meglát, azt fehér háttérrel lefotózza, és dobja fel a különböző stockfotós oldalakra, és veszik is.
    Mostanában elég sokszor nézegetem mit csinál(ő is a cégnél dolgozik, ahol én és a mellettem lévő gépnél, és sokszor mutogatjuk egymásnak a cuccokat meg nézelődünk), és ő egész nap stockfotókat néz kb :)
    Kb 3 különböző oldalon vannak fent a képei, mindegyik oldalon 500-600 képe van fent, természetesen kisebb átfedésekkel, de már ennyivel havi 20-30ezer forint pluszt keres.
    Ugyebár szoktuk nézegetni a stockfotós oldalakon a nagyobb stockfotósok lapjait, képeit, és nagyon durva, hogy mik vannak. Konkrétan emlékszek is egy fickóra, akinek átszámoltuk a költségvetését, és a neve mellett fel van tüntetve, hogy 4 év alatt 65000-szer adott el képet.
    Minden eladás után(egy jobb helyen) kap 0,4 dollárt mondjuk, akkor 162500 dollár üti a markát, és ha ezt jelenlegi forint árfolyamba átszámolom, akkor 31687500 forint jön ki.
    Már nem azért, de nem rossz pénz 31milla 4 év alatt :) És ez csak egy oldal. Természetesen egy fotós fent van több stockfotós oldalon is. Vagy ha csak egy oldalon van, akkor van ilyen beállítás, hogy exkluzív, és akkor minden eladás után sokkal többet kap. 1dollárt, vagy még többet is kaphat, ha adott képét csak egy helyre tölti fel.
    Szóval igenis meg lehet élni belőle ;)

    Igazából egy dolgot megtanultam már, sose kérdezd meg magadtól, hogy ki venné meg az adott képet. Olyanokat vesznek meg többszázan, hogy nem is gondolnád :)
    Az említett ismerősöm pl beszkennelte egy kockás füzetnek az egyik lapját, és több hülye is akadt, aki megvette :D :D

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák