Új hozzászólás Aktív témák

  • Solicidium

    aktív tag

    Sziasztok!
    Más platformokon - de emlékeim szerint az eBayen is - rendeltem már az új jogszabályi környezet életbe lépése után harmadik országból (nem EU tagállam), de ott nem volt probléma a keletkezett közterhek (vám és áfa) rendezésével IOSS esetén.
    Tegnap rendeltem egy kínai eladótól, az eBay a rendelés (120 GBP ügyleti érték) során a fuvarozási költséggel (25 GBP) növelt ügyleti érték után ki is számolta helyesen az áfát és egyúttal azt is megfizettem. Az eladó ezt követően jelezte, hogy mivel EU tagállamból rendeltem, így adjam meg neki vagy az EORI-mat, vagy az adószámomat (VAT number), vagy az útlevél számomat. A problémám az, hogy ugyan korábbi egyéb ügyleteim során kaptam EORI számot, viszont legjobb tudomásom szerint az magánszemélyek esetében mindig csak egy adott ügyeletre generált kvázi "egyszer használatos" technikai EORI, mivel én sosem igényeltem ilyen számot. A VAT numberrel meg az a bajom, hogy mivel magánszemély vagyok, nincs olyanom, csak a nyolc számjegyű adószámom. Az útlevél szám meg... És mi volna, ha nem volna útlevelem?!
    A lényeg: kérhet-e ilyet az eladó? Ha valaki már találkozott ilyennel, mivel szerelte le azt? (Azt gondolnám, hogy az eladónak nem mindegy, hogy gazdálkodóknak vagy magánszemélynek kell kiállítania a számlát, ezért kéri ezeket az adatokat.)
    Köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák