Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz gbors #165040 üzenetére

    Utólag jutott eszembe, hogy ránézek a fogadtatásra (egyszerűen csak a port.hu, mafab kommentjeire gondolok).
    Itt egy 2014-es, megjelenéskor friss véleményrészlet, ami rávilágíthat arra, mitől haragszok erre a filmre:
    "Ez az a film, amire szerintem mindenki várt, mióta a Filmalap próbál szerethetõ és jól mûködõ közönségfilmet letenni az asztalra. (...) Minden nagyon magyar benne, de ez esetben nem negatív minõségjelzõt takar ez a dolog, egyszerûen tökéletesen visszaadják azt, amiben most élünk, DE egy óriási csavarral. Úgy, hogy szórakoztat minket! Úgy, hogy felismerjük benne a saját életünket, de egyben ki is röhögjük magunkat! A családi ebédeket, a szülõk nyaggatásait, a pénz után siránkozást, a busz után hiába futást, az esti partizást és azt lezáró gíroszozást, és a döntésképtelenséget ami a generációnkat áthatja. Megindító pontossággal és bájjal mutatja be az életünket ez a film. Igen, a miénket, a harmincasokét."

    A kiemelésekkel igyekszem...hmm, kiemelni, hogy szerintem hazug, szűk körre reflektáló, összességében a "sárga és savanyú, de a "mienk"" (a "tiétek"! - ezt kérem jól érteni) mentalitást fetisizáló agymosás ez a film.
    Nem emeli föl a nézőjét, nem kíván előremutató lenni (tartalmában, minőségében), a nihilt közvetíti.
    Akkor lenne igazad a "felnövés-történet" jellemzéssel, ha ennek lenne látható nyoma benne, de nincs. Egy helyben toporog a karakter. Aki a főszereplő, akivel a néző leginkább azonosul(hat(na)). És kigúnyolásra, ellenszenvre kárhoztatja a körülötte levő többi karaktert is, ha "nyaggatják", "elhagyják", stb.
    Ezért én igenis haragszom erre - és hogy érthető legyen: továbbá az ehhez hasonló, nihilista, lehúzó többi - filmre, amivel szerintem romboló hatást tud elérni az alkotója (nem tudom, hogy jobb-e az eset, ha nem szándékoltan, csak tudatlanul...mintha szándékkal).

    Na, talán így érthetőbbé vált a kirohanásom. :R

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák